Факти, Анализи, Коментари
   18 Април 2024
 Култура    Религия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Български формации събраха овациите на фестивала на изкуствата "Арт Мастърс"
3 Май 2014
Над 200 танцьори от 10 формации представиха страната ни пред публика от цял свят в турския град Дидим
Над 200 танцьори от 10 формации представиха страната ни пред публика от цял свят в турския град Дидим.
Студенти и преподаватели направиха своя дебют като фолклорна формация на фестивала на изкуствата  "Арт Мастърс". На сцената на фестивала се изявиха и любителите на хората от Клуба за народни танци от район Сердика в София. Тежки добруджански хора извиха "Жътварите" от Добрич, кръшни северняшки ритми и много настроение  донесоха от Плевен танцьорите от "Българско хоро". С много жар играха Майсторите на танца от Перник и от кв. Люлин в София. Бурни аплодисменти си заслужиха заради атрактивната хореография и майсторското изпълнение децата от формацията "Майсторите на танца" в читалище "Пробуда" в с. Драгичево, които представиха стилизиран танц на фолклорна основа. Най-малките участници бяха едва на по седем години от групата на "Майсторите на танца" в парти- център "Струма" в Перник. Малката Симона впечатли публиката с атрактивно изпълнение на танц на популярната песен "Dangerous" на своя идол Майкъл Джексън. Момичето се впечатлило от краля на попа още преди години и от тогава с много усърдие разучава всяко типично за него движение на сцената.
 
Пъстрият гала концерт събра в амфитеатъра на комплекс "Тархан клуб Маджести" в Дидим разноезична публика, която остана впечатлена от разнообразните, пламенни и емоционални изпълнения на артистите. Възгласи на английски, руски и немски език: "Браво!", "Страхотно!", "Още!" следваха след всяко изпълнение на българските танцьори. Много впечатлени останаха и гостоприемните и сърдечни домакини от Турция. Украинецът Юра, професионален танцьор в група за народни танци в своята родина, трудно намираше думи, за да изрази впечатлението си от видяното: "Това е просто изумително!-  сподели той след концерта. "Нима в България във всеки град се танцува различно?", заинтересува се той и веднага заситни в ритъма на българско хоро.
 
Жури, съставено от ръководителите на всички групи, оценяваше изпълненията и раздаде награди за майсторско изпълнение, за артистичност, за синхрон, за хореография, както и за цялостно представяне.
 
Фестивалът започна с дефиле и концерт в центъра на Дидим. Участниците обмениха опит помежду си по време на семинар, научиха нови хора и се забавляваха заедно. Те прекараха незабравими мигове под топлите лъчи на южното слънце, насладиха се на живописния морски залез в Дидим, разгледаха уникалния природен феномен Памук Кале и древния храм на Артемида в Ефес.
Организаторите на фестивала от сега обещават още вълнуващи приключения през следващата година отново в гостоприемна Турция.


последни в Култура:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.