Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
 Култура    Религия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
“Хобит: Неочаквано пътешествие” стана най-касовата премиера в България за 2012 година
17 Декември 2012
За първия уикенд по световните кино екрани филмът спечели общо 222,975 млн. долара

С приходи от 449 465 лв. и 43 2018 зрители само за 3 дни “Хобит: Неочаквано пътешествие” безапелационно оглави родния бокс офис тази седмица и убедително зае мястото на най-касовата премиера за 2012 г. През изминалия уикенд близо 75% от всички хора в киносалоните у нас са гледали екранизацията на Питър Джаксън. С резултатите само от първите три дни “Хобит: Неочаквано пътешествие” влезе и в челната петица на най-касовите кино премиери в България за всички времена.

Първият филм от трилогията „Хобит”, който излезе на 14 декември в 3D, IMAX 3D, Real 3D и новият HFR 3D формат, стана и най-касовата у нас екранизация по роман на Дж. Р.Р.Толкин до сега. В сравнение с предишната трилогия на легендарния режисьор – „Властелинът на пръстените” - “Хобит: Неочаквано пътешествие” реализира значително по-високи приходи съответно от „Здругата на пръстена” със 79%, от „Двете кули” с 98%  и с 60% от „Завръщането на краля”.

В САЩ „Хобит: Неочаквано пътешествие” също постави рекорд за най-касова декемврийска премиера и с приходи от 84, 78 млн. долара застана на челна позиция в седмичната кино класация. За първия уикенд по световните кино екрани филмът спечели общо 222,975 млн. долара. 

„Хобит: Неочаквано пътешествие” е първият филм от трилогията, подготвяна от Питър Джаксън по едноименната книга на Дж .Р.Р. Толкин. Следващата продукция „Хобит: Пущинакът на Смог” е с премиерна дата 13 декември 2013 г., а „Хобит: До там и обратно” ще излезе на голям екран през юли 2014 г.

Любопитна и актуална информация за продукцията може да намерите във Фейсбук на: www.facebook.com/Hobit.bg или на официалната българска страница на филма www.hobit.bg. Информация за Толкин и неговите герои можете да намерите и на адрес http://www.endorion.org/.

Официален синопсис на „Хобит: Неочаквано пътешествие”:
„Хобит” проследява приключението на главния герой Билбо Бегинс, който е въвлечен в епичен поход за освобождаване на Еребор - изгубеното царство на джуджетата, което отдавна е завладяно от дракона Смoг.

Появилият се изневиделица вълшебник Гандалф Сивия, се обръща към Билбо с покана да се присъедини към група от тринайсет джуджета, предвождана от легендарния воин Торин Дъбощит. Пътуването им ги отвежда в Пущинакът; през коварни земи, гъмжащи от гоблини и орки, смъртоносни уаргове и гигантски паяци, създания, сменящи облика си и различни магьосници.

Макар че целта им е на изток, при Самотната планина, те трябва първо да се измъкнат от тунелите на гоблините, където Билбо среща създание, което завинаги ще промени живота му – Ам-Гъл.

Насаме с Ам-Гъл, на брега на подземно езеро, нищо неподозиращият Билбо Бегинс не само открива дълбини на хитрост и смелост, учудващи и него самия, но се сдобива със "скъпоценния" пръстен на Ам-Гъл, който притежава неочаквани и полезни качества. Простичък златен пръстен, който е свързан със съдбата на цялата Средна земя по начини, недостъпни за познанието на Билбо.

Иън Маккелън се завръща в ролята на Гандалф Сивия, която изпълнява и в трилогията „Властелинът на пръстените”. Мартин Фрийман изпълнява главната роля на Билбо Бегинс, а Ричард Армитидж ролята на легендарния Торин Дъбощит.
В образите си от трилогията "Властелинът на пръстените" се появяват отново Кейт Бланшет в ролята на Галадриел; Иън Холм в ролята на възрастния Билбо;  Кристофър Лий като Саруман; Хюго Уийвинг като Елронд; Илайджа Ууд в ролята на Фродо и Анди Съркис в ролята на Ам-Гъл.

Международния екип от актьори включва също Ману Бенет, Джед Брофи (Нори), Адам Браун (Ори), Джон Колън (Оин), Марк Хадлоу (Дори), Питър Хамбълтън (Глоин), Бари Хъмфрис, Стивън Хънтър (Бомбур), Уилям Киршър (Бифур), Силвестър МакКой, Брет МакКензи, Греъм МакТавиш (Дуалин), Джеймс Несбит (Бофур), Дийн О’Горман (Фили), Конан Стивънс, Кен Стот (Балин) и Ейдън Търнър (Кили).

Сценарият на „Хобит: Неочаквано пътешествие” е дело на Фран Уолш, Филипа Бойенс, Питър Джаксън и Гилермо ДелТоро. Джаксън е също продуцент на филма, заедно с Каролин Кънингхам, Зейн Вейнер и Фран Уолш. Изпълнителни продуценти са Алън Хорн, Тоби Емерих, Кен Къминс и Каролин Блекууд, с Филипа Бойенс и Ейлийн Морън, ко-продуценти.

С режисьор Питър Джаксън, „Хобит: Неочаквано пътешествие” е сниман последователно в дигитално 3D с камера и стерео от най-ново поколение. Продукцията е заснета в Stone Street Studios, Wellington, в Лондон и на различни локации в Нова Зеландия. 

„Хобит: Неочаквано пътешествие” излезе на голям екран в 3D, IMAX 3D и HFR 3D на 14 декември 2012 г. Втората екранизация по ромата на Дж. Р.Р. Толкин „Хобит: Пущинакът на Смог” се очаква на 13 декември 2013 г., а последния филм от трилогията „Хобит: До там и обратно” е с премиера 18 юли 2014 г.


последни в Култура:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.