Факти, Анализи, Коментари
   14 Юли 2024
 Култура    Религия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Изборът на нов главен прокурор ще стане в средата на декември
8 Ноември 2012

В средата на декември ще е гласуването за следващ главен прокурор. Висшият съдебен съвет удължи сроковете, в които граждани, магистрати и неправителствени организации ще могат да задават въпроси към кандидатите за поста. Близо три часа съдебните кадровици обсъждаха правилата, по които ще се избира следващият обвинител номер едно, съобщи БНР.

Номинации за поста могат да правят минимум 5-ма членове на ВСС. Спекулира се с няколко имена, сред които на Галина Тонева, която не събра гласове за временен главен прокурор, на Сотир Цацаров – шеф на Пловдивския окръжен съд, на Бойко Найденов – временен обвинител номер едно, и на столичния градски прокурор Николай Кокинов. Практиката досега, заради високото мнозинство от 17 гласа, беше да се търси предварително съгласие около една обща кандидатура. Този път обаче анонсите са да има алтернативност, което прави гласуването трудно предсказуемо.

Точка в дневния ред на ВСС е освобождаването на Георги Ангелов като съдия заради избора му за член на Конституционния съд. Такава молба е подала и Венета Марковска, но няма данни тя да е включена в дневния ред днес.

Съдебните кадровици трябва да финализират и становището си по интервюто на вътрешния министър за предаването "Неделя 150", в което той коментира конкретни дела и съдии. След няколкочасови спорове трябва ли в него да се спомене името на Цветан Цветанов или не, членовете на Съвета във вторник отложиха решението си за днес.


последни в Култура:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.