Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Температурата на мозъка обикновено е около 40 градуса
16 Юни 2022
Повърхността на мозъка обикновено е по-хладна, докато по-дълбоките структури на мозъка често са по-топли от 40 градуса
Според ново проучване, публикувано в списание „Brain”, средната температура на мозъка на здрави мъже и жени е 38,5 °С, а в по-дълбоките части често надвишава 40°С. Изследователи от Лабораторията по молекулярна биология към Съвета за медицински изследвания в Кеймбридж набират 40 доброволци на възраст 20-40 години. 

Мозъците им са били сканирани чрез магнитно-резонансна спектроскопия (МРС) сутрин, следобед и късно вечер. На китките на участниците в експеримента е било прикрепено устройство за наблюдение на активността, за да се вземат предвид разликите в генетиката и начина на живот - биологичният часовник на "совите" и "чучулигите" работи по различен начин. Установено е, че температурата на органа варира в зависимост от областта на мозъка, възрастта, пола, времето на деня и менструалния цикъл при жените. 
Средната температура на мозъка е била 38,5°C, с повече от два градуса по-висока от температурата, измерена под езика на доброволците. Повърхността на мозъка обикновено е по-хладна, докато по-дълбоките структури на мозъка често са по-топли от 40°C (рекордът за периода на изследването е 40,9°C). 

Мозъкът на жените е бил средно с 0,4°C по-топъл от този на мъжете. Тази разлика между половете най-вероятно се дължи на менструалния цикъл, тъй като повечето от участничките в проучването са били сканирани по време на следовулаторната фаза на цикъла. 

Освен това температурата на мозъка се повишава с възрастта на участниците, особено в дълбоките части на мозъка. Изследователите предполагат, че способността на мозъка да се охлажда може да се влоши с възрастта и е необходима допълнителна работа, за да се установи дали това е свързано с развитието на свързаните с възрастта заболявания на централната нервна система. 

"За мен най-изненадващото откритие на нашето проучване е, че мозъкът на здрав човек може да достигне температури, които биха били диагностицирани като треска във всяка друга част на тялото", казва водещият автор на проучването Джон О'Нийл. Подобни високи температури са били регистрирани и преди при хора с мозъчни травми, но тогава се е смятало, че те са резултат от увреждане. Вече е ясно, че температура на мозъка над 40°C е нормална за здрав човек.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.