Факти, Анализи, Коментари
   21 Февруари 2019
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Q U I Z

Огнище на птичи грип в Добричко - умъртвяват стотици хиляди кокошки
21 Юни 2018
От началото на годината у нас са потвърдени 11 огнища на птичи грип – 2 във ферми за кокошки носачки и 9 във ферми за патици
Огнище на птичи грип беше открито в Добричко – в село Дончево. Птицефермата, в която е установена заразата е най-големия производител  на яйца у нас. Решено е около 320 хиляди кокошки носачки ще бъдат умъртвени, а всички яйца, произведени след 23 май – да бъдат унищожени.

От началото на годината у нас  са потвърдени 11 огнища на птичи грип – 2 във ферми за кокошки носачки и 9 във ферми за патици.

За да не се допусне разпространение на заразата в Добричко, местните са предупредени да отглеждат домашните птици в закрити помещения. Фуражът също да не е на открито.

От здравната инспекция в Добрич казаха за bTV, че никой от работещите във фермата, в която е установен птичия грип, не е потърсил лекарска помощ.

Яйцата от фермата с установен птичи грип се изтеглят от пазара, защото има опасност чрез тях по механичен път да бъде пренесена заразата, обяви в предаването „Тази сутрин” д-р Кремена Стоева от Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ).

Тя обяви отново, че заразата не е опасна за хората, а мерките са само с цел да се спре разпространяването на болестта и в други ферми. И напомни, че опасен щам е H5N1, но до този момент няма данни за заразени птици с него.


последни в Aгро:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  И З Б Р А Н О
  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
Copyright © 2002-2018г. Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително