Факти, Анализи, Коментари
   2 Май 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Законопроект за по-добре платено майчинство внесоха от НДСВ
16 Май 2006

Христина Христова и Милен Велчев предлагат майките да вземат 90% от заплатата си една година след раждането

      Майчинството да е по-добре платено, предлагат Христина Христова и Милен Велчев от НДСВ. Те са внесли в парламента законопроект за изменение на Кодекса за социално осигуряване. В него жълтите депутати предлагат осигурените майки и осиновителките да вземат 90 на сто от заплатите си, докато детето навърши 1 г.

      Сега осигурените, т.е. работещите жени, получават 90% от заплатата си 45 дни преди раждането и 90 след него. През този период те са в платен отпуск за бременност и раждане.

      След това, до навършване на 2 г. на детето, жените са в отпуск за отглеждане на малко дете и през това време вземат обезщетение, което се определя всяка година в Закона за държавното обществено осигуряване. Тази година то случайно съвпада с минималната работна заплата от 160 лв.

      Чрез предложената промяна от Христова и Велчев времето, през което жените ще взимат 90 на сто от месечните си възнаграждения, се увеличава с 9 месеца, като през това време те ще са в отпуск по майчинство. Това ще важи за първите 3 деца, родени или осиновени от една българка. За четвърто и всяко следващо дете майките и осиновителките ще получават по-високите майчински, докато бебето стане на 6 месеца. През останалия период до 2 г., да си получават обезщетението, определено от държавата. То обаче при всички случаи не трябва да е по-ниско от минималната работна заплата за страната.

      Христина Христова и Милен Велчев предлагат още фонд "Общо заболяване и майчинство" да се раздели на две. Така с вноските за болест да се плащат само болничните, а другите средства да са за обезщетения за бременност и раждане и за отглеждане на малко дете.

      "Така от фонд "Майчинство" спокойно ще могат да се отделят повече пари за жените, за да не пада стандартът им на живот след раждането и в първите години на отглеждане на детето. За 2005 г. е имало 2 260 000 осигурени българи, а само 59 000 осигурени жени са получавали обезщетение за майчинство от общо 65 000 раждания в страната", мотивира се Христова.

      "На мога да кажа дали ще подкрепя законопроекта. Трябва да видя точни финансови разчети преди това. Във фонд "Общо заболяване и майчинство" всяка година има дефицит заради болничните", каза председателят на социалната комисия в парламента Хасан Адемов от ДПС.

      По данни на НОИ във фонд "Общо заболяване и майчинство" през миналата година са събрани около 267,6 млн. лв.

      От социалното министерство пък предлагат отпускът за бременност и раждане да се увеличи от 135 на 190 или 200 дни, като през този период жените ще получават 90 на сто от възнагражденията си. Така, според министър Емилия Масларова, ще се мотивират повече българки да раждат.

     

последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.