Факти, Анализи, Коментари
   29 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Добре дошли в село Гела – родното място на Орфей!
Веселина Божилова - 18 Март 2005

Инициативните родопчани се позовават на многобройни древни източници.

     Началото на пролетта село Гела в Родопите ще посреща вече гостите си с табела, на която пише “ Добре дошли в родното място на Орфей!” на български и на английски език. Миналата година селото се прочу със скандала, развихрил се след отказа на британското посолство да издаде визи на фолклорния ансамбъл за участие в британски фестивал. Тогава юначната кметица на селото загърби търговския интерес на селото да посреща туристи и даде отпор на английска група. След като обясни поведението си, хората я разбраха и и съчувстваха. Случката гръмна в медиите, британското посолство ревизира решението си, автентичният ансамбъл, в който участват почти всички жители на селото отиде до Албиона, спечели награда и се върна. Сега, казват, в речника на бабите са влезли в обръщение думите “ Сори” и “ОК”, хем по- лесно ще общуват с английските туристи.

     Славата на село Гела не е от вчера, то е разположено в подножието на връх Шилеста Чука (Орфей) и връх Голям Перелик на 7 км. южно от Широка Лъка. Гела е едно от най- древните селища в Родопите, там са открити останки от палеолита, а край параклиса при разкопки се показаха древни тракийски могили. В близост до връх Турлата е открита скална рисунка, изобразяваща мъж, подгонен от диви животни. В района са разкрити находки, датиращи отпреди 3300 години, археолозите са открили доказателства за живот от 13 в.пр.н.е. . От стари времена през селото е минавал калдъръмен път- Ломът, свързвал някога Филипопол с Беломорието.
За наследството на Гела пише в едноименна си книга смолянският писател и краевед Никола Гигов: “ В още по-далечно време, в местността Вартоля, са ставали интересни игри - първо наши, после римски - гладиаторски, после - турски, пехливанлък...", цитира той спомените на местния даскал Иван Калайджиев. " Интересна, макар и не докрай доказана връзка са прокарали изследователите между Гела и няколко селища в други държави. Тънки нишки свързват повечето от тези места с траките. Късно след създаването на Гела селище с подобно име - Гелика, възниква и в Гърция. Град Гела се пръква и в Сицилия. При разкопки в селището е открита декорирана ваза, наречена "Траки, заслушани в Орфей". Гъсто населен е бил този край преди хилядолетия, живели са тук бесите - "племе от никой непоробвано", както пише Херодот. Землището на Гела е осеяно с останки от древни акрополи, манастири, църкви. При разкопки през 1905 година са открити основите на църква, оцветена отвътре в синьо, което документира прехода от езичеството към християнство. Смята се, че това е остатък от култа на траките към слънцето.

     В поляните около селото единствено в света може да се види Орфеевото цвете. То е много рядко растение, остатък от Ледниковия период. Носи различни имена – китара, шап, стираха, родопски силивряк, Хаберлея Родопензис, Орфеево цвете. То е единственото в света, което изпада в анабиоза – мнима смърт. Откъснато с корените, държано в хербарий 2 години и след това пак засаждано в естествената му среда то отново се разлиства и разцъфтява. Легендата разказва, че след смъртта на Орфей от всяка капка от кръвта му пониквало Орфеево цвете.

     Красотата на това родопско кътче е неописуема – от селото се вижда толкова далече, че при хубаво време проблясва и Бяло море. Красивите Родопи сякаш точно тук са събрали шепите си , за да люлеят толкова векове вече живота на хората. В Гела животът е вечен, както и красотата. Къде другаде може да се роди певецът на красотата, ако не тук?


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.