Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Изненадващо уволниха игумена на Бачковския манастир
4 Април 2019
От приятели и познати научих за решението на Светия Синод за освобождаването ми от длъжността игумен на Бачковския манастир, което после видях и на сайта на Българската патриаршия, заяви пред журналисти архимандрит Самуил
Светият Синод освободи изненадващо игумена на Бачковския манастир архимандрит Самуил. На негово място е назначен игуменът на Троянския манастир Величкият епископ Сионий. Решението за освобождаването на архимандрит Самуил е взето единодушно на заседание на синода вчера, съобщиха от БПЦ.

Въдворяването на Сионий ще бъде на 7 април след литургията в манастира край Бачково. От Светия Синод се оповестиха мотивите за решението си.

От приятели и познати научих за решението на Светия Синод за освобождаването ми от длъжността игумен на Бачковския манастир, което после видях и на сайта на Българската патриаршия, заяви пред журналисти архимандрит Самуил.

Той каза още, че не е получил официален документ и че не е имал разногласия със Светия синод на БПЦ.

"Продължавам да служа на Бог, тъй като навсякъде има хора, всички се нуждаят от молитва", навсякъде може да се служи Света литургия, каза още дядо Самуил. Той добави, че ако ръководството на църквата нямат нищо конкретно за бъдещето му, той ще се върне във Видинската епархия, откъдето дойде в Бачковския манастир.

Бачковският манастир "Успение на Пресвета Богородица" е основан през 1083 г., по времето на византийския император Алексий І Комнин. Той е вторият по големина български манастир след Рилския и е на пряко подчинение на патриарха и Светия Синод, а не на митрополита, в чиято епархия се намира.

Епископ Сионий е роден е със светско име Стефан Стефанов Радев на 18 ноември 1969 г. в София. Завършва Немска гимназия (19 ЕСПУ "Елин Пелин"). След военната си служба постъпва в Софийската духовна семинария в паралелния курс при гара Черепиш, която завършва през 1990 г. През 1994 г. завършва Богословския факултет към Софийския университет "Свети Климент Охридски". През 1995-1996 г. специализира в Ерланген, Германия. Постриган е за монах на 5 юни 1991 г. в Клисурския манастир "Св. св. Кирил и Методий" от митрополит Дометиан Видински. На 22 и 23 юни с.г. става първо йеродякон, а след това йеромонах. От 1992 до 1995 г. е игумен на Клисурския манастир. От началото на 1996 г. е ефимерий и учител по литургика в Софийската духовна семинария, а от 15 юли 1996 г. е назначен за ректор на семинарията. На 29 юни 1998 г. е възведен в архимандритско достойнство от патриарх Максим Български в Долнолозенския манастир "Св. св. Петър и Павел". На 24 март 2007 г. е ръкоположен за епископ с титлата Велички в патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски". От юли 2009 г. е викарий на видинския митрополит, а от 2011 г. поема и игуменството на Лопушанския манастир "Св. Йоан Предтеча", където пребивава постоянно. От 1 май 2014 г. по решение на Светия синод на Българската православна църква е назначен за игумен на Троянския манастир.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.