Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
И зам.-кмет на Пловдив с обвинение за зоопарка в Пловдив
13 Февруари 2017
Според прокуратурата Кацарски и Тотев са действали като съучастници
Заместник-кметът на Пловдив Димитър Кацарски е обвинен като помагач на кмета на града Иван Тотев за договора за изграждането на нов зоокът, съобщиха от държавното обвинение. Делото се разследва от Специализираното звено "Антикорупция“ към Софийската градска прокуратурата. 

Според прокуратурата Кацарски и Тотев са действали като съучастници. Заместникът на Иван Тотев е обвинен, че на 28.07.2014 г. умишлено го е улеснил да извърши престъпление по служба във връзка с изграждането на "Зоокът Пловдив“, с което е ощетил общината с над 1 000 000 лева. По това време Кацарски е председателствал комисия за провеждането на открита процедура по реда на ЗОП за избор на изпълнител за извършване на строително-монтажните работи по обекта. В нарушение на закона той предложил на кмета откритата процедура да бъде прекратена и да се премине към договаряне без обявление. Прокуратурата твърди, че от действията на двамата е била облагодетелствана фирма "Запрянови 03” ООД, в която отишъл въпросният милион. Така щета от милион лева за Община Пловдив отива при частното дружество като печалба.  Прякото договаряне станало без одобрен идеен инвестиционен проект,  без одобрена количествено-стойностна сметка за проекта, без комплексен доклад за оценка на съответствието на инвестиционния проект със съществуващите изисквания на строежите и без издадено разрешение за строеж, твърдят от прокуратурата. 

Макар да става дума за пловдивски случай - с нареждане на главния прокурор Сотир Цацаров той беше поет от Специализираното звено "Антикорупция", което отскоро се ръководи от говорителя му Румяна Арнаудова.

Държавното обвинение поиска отстраняване на пловдивския кмет от поста му. Окръжният съд в града го отстрани, за да не пречи на разследването, но Апелативният съд го върна на кметското място с аргумента, че всички свидетели са разпитани и той не може да им влияе.

Процесуално-следствените действия продължават, съобщават от прокуратурата, без да уточняват дали ще има още обвиняеми. 


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.