Факти, Анализи, Коментари
   18 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Медици в Пловдив скочиха на протест
3 Октомври 2016
Те са от Общинската многопрофилна болница "Свети Мина"
Медиците от Общинската многопрофилна болница "Свети Мина" в Пловдив излязоха днес на митинг пред здравното заведение. Те настояват да получат в пълен размер дължимите им заплати, а също и за спешни решения на администрацията и Общинския съвет за финансовото стабилизиране на болницата. 

От синдикалните организации на болницата уточниха, че от май месец лекари и персонал получават около 70-80 процента от заплатите си, като само през септември възнагражденията са били изплатени в пълен размер. 

Дълговете на болницата през февруари, когато встъпи в длъжност новото ръководство, бяха над три милиона лева, натрупани от 2012 година при два предишни управленски  екипа. Настоящият управител на здравното заведение доктор Галина Карауланова заяви, че благодарение на оздравителната програма задълженията са сведени до два милиона и триста хиляди лева. Участващите днес в митинга подчертаха, че здравното заведение се нуждае от спешно общинско субсидиране от 350 хиляди лева до края на годината.
И другите болници имат дългове, не само нашата болница, но ако общината реши да ни помогне, ние можем да излезем от тази криза, за да може пациентите, които са свикнали да идват тука, да продължават да идват и да получават помощ, както досега. 

Искаме достоен труд, искаме персоналът да се запази, защото вече започнаха да напускат.

Ако в кратки срокове няма отговор от общината за това какво ще бъде бъдещето на болницата, синдикалните организации ще предприемат стачни действия. В митинга участваха само лекари и медицински сестри, които не бяха на смяна, за да не допуснат проблеми при обслужване на пациентите.

Д-р Аврамова и старшата акушерка Флора Димитрова, които оглавяват двете синдикални организации в дружеството КНСБ и "Подкрепа", заявиха пред "Хоризонт": Хората работят при изключително тежки условия – това дали ще си получиш заплатата, дали ще имаш лекарства да лекуваш болниците? Напускат, щатът се променя, трудно се работи.

Ние сега имаме нужда от една сума, която би могла да закрепи положението до края на годината – 340-350 хиляди лева. Смятам, че за втората по големина община в България това не може да бъде чак толкова тежък проблем и би могло нашето общинско ръководство да вземе някакво решение час по-скоро, за да бъде подпомогната малко болницата и да може тя да излезе от тази тежка финансова криза.

Многопрофилната болница за активно лечение "Свети Мина" ЕООД  към 30 август тази година има два милиона 387 хиляди лева задължения, съобщиха от Министерство на здравеопазването след запитване на " Хоризонт".  445 хиляди лева са задълженията на пловдивската болница за лекарства и консумативи, едни милион и 418 хиляди лева са просрочените  задължения. Информацията е по повод протеста на медиците от Пловдивската болница, обявен заради тежкото финансово състояние.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.