Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Народното събрание реши допустимия извънреден труд да бъде до 300 часа годишно
9 Декември 2020
Мнозинството отхвърли искането на напусналите БСП промените в Кодекса на труда да отпаднат на второто четене от седмичната програма на парламента
Народното събрание окончателно прие промени в Кодекса на труда, които предвиждат възможност за увеличение на допустимия извънреден труд от 150 до 300 часа годишно. Мнозинството отхвърли искането на напусналите БСП промените в Кодекса на труда да отпаднат на второто четене от седмичната програма на парламента.

Депутатите влязоха в спор отнемат ли се трудови права на работниците. От БСП защитиха тезата, че се търсят вратички, за да се позволи на работодателите да увеличават работното време на работниците и така с по-малко хора да се работи повече. Председателят на социалната комисия Хасан Адемов определи това твърдение като лъжа. Припомни, че по закон извънредният труд остава забранен, 8-часовият работен ден е регламентиран.

Адемов поясни, че това решение е възможност, която се дава за 7 изключения - като отбраната, вътрешната сигурност, за неотложни ремонти, които засягат живота и здравето на хората. Подчерта още, че увеличаването до 300 часа извънреден труд може да стане само през колективен трудов договор и съгласието на работниците.

Председателят на парламента Цвета Караянчева нарече твърденията на БСП манипулация като даде пример от производството, в който за да се изпълни поръчка в срок, се налагат и повече от 150 часа труд, които без тази поправка не могат да се платят по закон.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.