Факти, Анализи, Коментари
   31 Март 2020
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
О С Т А Н Е Т Е  У  Д О М А!
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Q U I Z

БСП се заяде с българските програмисти
16 Февруари 2020
1000 лева допълнителен данък върху работата на компютърните специалисти, защото взимат големи заплати
1000 лева допълнителен данък върху работата на компютърните специалисти, защото взимат големи заплати, а не произвеждат нищо и специален данък за чуждите фирми, които ги наемат, съобщава КРОСС. Тази идея, лансирана в мнение, публикувано във вестник "Дума", предизвика сериозен отзвук в социалните мрежи.

От Асоциацията на софтуерните компании коментираха пред БНТ, че възприемат това като шега. Според тях индустрията трябва да бъде оставена да се развива и така чрез добавената стойност да се увеличава данъчният приход.

В мнението във вестник "Дума", подписана от Танчо Гаргов, се казва, че в България работят около 40 000 компютърни специалисти със средна заплата около 4000 лева. Според автора, те работели предимно за западни фирми и генерирали компютърни програми, които не били реално потребима стока. Казва, че никой не се е научил да яде компютърни програми и предлага въвеждането на специални данъци за програмисти и за чуждите фирми, които ползват този кадрови ресурс. Предлага и връщане на прогресивните данъци и данък от 1000 лева отгоре за програмистите. Така щели да се получат 40 млн. допълнително за хазната.

На статията реагира вицепремиерът Томислав Дончев, който написа с ирония, че предложението трябва да се включи във "Визия за България" на БСП. Компютърните специалисти също реагираха.

"Първо мислехме, че това е фарс, но мислим че програмистите, ИТ индустрията в момента генерират по 24 000 лева на работно място данъчни и осигурителни приходи и е важно тази индустрия да се развие и да се увеличи данъчният приход от развитието на тази индустрия с добавена стойност, а не чрез увеличаване на тежестта върху всеки един индивид", каза Филип Мутафис от Българската асоциация на софтуерните компании.

Според него през следващите пет години ще се удвои данъчният принос към хазната - от 750 млн. лева до 1 млрд. и 400 млн. лева.

"А пък това, че не произвежда нищо, това мисля, че е по-скоро шега. Ако не произвеждаше нищо, никой нямаше да го купува", категоричен е специалистът.

Иначе истинските числа, според асоциацията, са следните - над 30 000 са заетите в бранша и получават средно около 3000 лева. Според Асоциацията има обаче по-важни проблеми в момента. Препоръката на МВФ за увеличаване на максималния осигурителен праг ще "удари" по-голямата част от заетите в бранша и ще създаде непредвидимост, от която големите инвеститори бягат. И най-важното - крайно необходими са младежи, които да станат програмисти и да запълнят многото свободни места в момента.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2020 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.