Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Още руски дипломати уличени в шпионаж в България
24 Януари 2020
Министерство на външните работи ще привика днес руския посланик във връзка с новото разследване на прокуратура за шпионска дейност на двама служители на руското посолство
Прокуратурата е събрала доказателства за извършвана разузнавателна дейност на територията на страната ни от двама руски граждани, ползващи се с дипломатически имунитет. Сигналът срещу двамата е подаден от ДАНС, съобщава БНР.

Прокуратурата установява впоследствие, че служител в Търговското представителство на Руската федерация в София от октомври 2018 година досега е осъществявал контакти с български граждани, за да си осигури информация в сферата на енергетиката. Събраното изпращал към руска разузнавателна служба. За реализирането на незаконната си дейност той осъществявал контакти с български граждани, които са имали достъп до информация от тази сфера. 

Вторият руски гражданин с дипломатически статут е първи секретар в консулския отдел на руското посолство, обясни говорителят на главния прокурор Сийка Милева:

"В периода от 2017 година до настоящия момент е осъществявал разузнавателна дейност, при която е търсел информация за механизмите на изборния процес в страната".

Заради дипломатическия им имунитет делата срещу двамата са спрени, а главният прокурор Иван Гешев е уведомил министъра на външните работи за установеното при разследванията и за действията на прокуратурата.

Пред ТАСС руският посланик Анатолий Макаров заяви, че официално дипломатическата мисия в София не е получавала никаква информация за повдигнатите обвинения. 

„Не разполагаме с информация за разследването на българската прокуратура срещу двама руски дипломати, заподозрени в шпионаж“, заяви днес пред журналисти и говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. 

МВнР привика руския посланик

Министерство на външните работи ще привика днес руския посланик във връзка с новото разследване на прокуратура за шпионска дейност на двама служители на руското посолство у нас. Това съобщи външният министър Екатерина Захариева и поясни, че в момента външно министерство проверява случая и най-вероятно двамата руски дипломати ще бъдат обявени за персона нон грата.

„Две писма за двама граждани са получени днес в МВнР. Разбира се, ще предприемем действията, която сме длъжни да предприемем, а най-вероятно обявяване за персона нон грата на въпросните двама дипломати. В рамките на днешния ден ще бъде извикан и посланикът, за да бъде информиран за това решение“, каза Екатерина Захариева. 

Миналата есен друг първи секретар на посолството на Русия беше отзован по настояване на България. За него беше съобщено само, че е получавал информация от български гражданин. Сега обаче е посочена и в каква сфера са били интересите им новите двама. 

В настоящия случай и за двамата сигналите са дошли от ДАНС. Обвиненията им са по чл. 104, ал. 1 от НК, според който: „който издаде или събира с цел да издаде на чужда държава или на чужда организация информация, представляваща държавна тайна, се наказва за шпионство с лишаване от свобода от десет до двадесет години, с доживотен затвор или с доживотен затвор без замяна“.

За шпионска дейност в полза на Русия с обвинение е председателят на движение „Русофили“. По същото разследване има издадени 10-годишни забрани да влизат в страната за руския бизнесмен Константин Малофеев и за близкия до Кремъл генерал Леонид Решетников.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.