Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2020
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
О С Т А Н Е Т Е  У  Д О М А!
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Q U I Z

На министър Ненов е предявено обвинение за умишлена безстопанственост
10 Януари 2020
Димов в разрез със Закона за водите и други подзаконови нормативни актове е разрешавал водоползване от язовир "Студена" за промишлени нужди на определени дружества
Министърът на околната среда и водите Нено Димов е обвинен за умишлена безстопанственост, заяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева. Димов в разрез със Закона за водите и други подзаконови нормативни актове е разрешавал водоползване от язовир "Студена" за промишлени нужди на определени дружества, въпреки че е бил надлежно уведомяван писмено за това, че нивото на водата в язовира намалява и то значително през последните години, съобщава КРОСС. Така според прокуратурата министърът е нарушил служебните си задължения.

Сийка Милева заяви, че в хода на разследването е установено, че водният ресурс на язовир "Студена" значително е намалял до обеми, приближаващи критичния минимум, т. нар. мъртъв обем на язовира, при който не може да бъде осъществявано водоподаването за питейна и промишлена нужда на населението в община Перник.

Язовир "Студена", съгласно Закона за водите е държавна собственост и като такъв той се стопанисва и управлява от Министерството на околната среда и водите. Нивото на водата в язовира се наблюдава от ВиК-дружеството в град Перник. същият докладва и за състоянието на нивото на министъра на околната среда и водите.

"Установено е, че от началото на 2018 година нивото на водата в язовир "Студена" значително е намалявало, за което ВиК-дружеството е уведомявало непрекъснато община Перник, областна управа Перник, както и министъра на околната среда и водите. Министърът е този, който ежемесечно е утвърждавал съответните графици и е разрешавал водоподаването за промишлени, битови и екологични нужди", допълни говорителят на главния прокурор.

Сийка Милева, говорител на главния прокурор: Установено е, че министърът в разрез със Закона за водите и други подзаконови нормативни актове е разрешавал водоползване от язовир "Студена" за промишлени нужди на определени дружества, въпреки че е бил надлежно уведомяван писмено за това, че нивото на водата в язовира намалява и то значително през последните години. Така според прокуратурата министърът е нарушил служебните си задължения и в периода от 1 януари 2018 до 17 ноември 2019 година е издавал разрешителни за промишлено водоползване на определени дружества и то в пъти по-големи, макар притокът в язовир "Студена" да е намалял драстично. Същият умишлено не е положил достатъчно грижи за ръководенето, управлението и стопанисването на водния режим на язовир "Студена" въпреки наличието на всички изискуеми доклади от различни институции. По този начин е довел до значителни щети, изразяващи се в изразходването на милиони литри вода, което пък от своя страна е довело до намаляване на питейната вода за жителите на община Перник.

Ангел Кънев, прокурор в Специализираната прокуратура: На този етап от събраните доказателства, които са над 48 тома, считаме и сме направили обосновано предположение, че има виновно извършено престъпно деяние - умишлена безстопанственост. Към настоящия момент и с днешна дата с мое постановление съм привлякъл в качеството на обвиняем Нено Ненов Димов като длъжностно лице министър на околната среда и водите за извършеното от него престъпление умишлена безстопанственост.

От прокуратурата обясниха, че се проверяват всички факти. Законът предвижда от 2 до 8 години затвор за това престъпление.

Ако министърът на беше разрешил използването на водите на яз. „Студена" за промишлени нужди, в момента там щеше да има достатъчно количество вода, за да няма воден режим в Перник, категорични са съдебните власти.

Събраните по делото доказателства дават основания да се предположи, че той може да извърши още престъпления и да повлияе на съдебното производство. Издадена е заповед за задържане за 72 часа, уточниха от прокуратурата.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
Copyright © 2002-2018г. Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително