Факти, Анализи, Коментари
   31 Март 2020
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
О С Т А Н Е Т Е  У  Д О М А!
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Q U I Z

София на 3-то място в света по замърсяване на въздуха
11 Декември 2019
Според Европейската агенция по околна среда въздухът в София е с най-високо замърсяване и е реално опасен за човешкото здраве
София е на трето място в света по замърсяване на въздуха, сочат данни на световните агенции за измерване на чистотата на въздуха. Според Европейската агенция по околна среда въздухът в София е с най-високо замърсяване и е реално опасен за човешкото здраве, предаде БГНЕС.

Дори и в сряда, когато има вятър и мъглата от фини прахови частици се разсея, въздухът остава опасен за здравето на столичани. Най-голямо замърсяване на въздуха се случва нощем, като пикът му е бил в неделя срещу понеделник, сочат данните. Това означава, че наистина битовото отопление е виновникът за опасния въздух в столицата, както съобщи по-рано в ефира на „Здравей,България" кметът Йорданка Фандъкова.

Ситуацията е идентична за събота, неделя, понеделник и вторник, когато въздухът отново е бил с превишени стойности, които са опасни за здравето. От Агенцията отбелязват, че районите с отровен въздух са „Павлово" и „Хиподрума".

Европейската агенция по околна среда на Еврокомисията използва държавните станции за измерване на въздуха, които са няколко в София. Това означава, че и държавните, и общински власти трябва да са наясно с нормите на превишение на праховите частици. В борбата със запрашаването и опасния въздух ръководството на Столична община въведе безплатни буферни паркинги.

От Европейската агенция по околна среда окачествяват въздуха в столицата като „много нездравословен", като индексът на замърсяване е оцветен в тъмнолилаво - най-високата степен на замърсяване.

Според международния сайт за чистота на въздуха - airvisual.com, София се нарежда на трето място в света по опасно мръсен въздух. Само стойностите в индийския град Делхи и в пакистанския Лахор с малко превишават мръсотията, която софиянци дишат. Дори жителите на градове като Дака, Бангладеш, и Мумбай в Индия дишат по-чист въздух от жителите на София. 


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2020 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.