Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Избираме кметове и общински съветници
27 Октомври 2019
Над 6 200 000 избиратели имат право да упражнят правото си на вот
Днес се провеждат местни избори за общински съветници и кметове. Над 6 200 000 избиратели имат право да упражнят правото си на вот. Гласоподавателите на тези избори са със 136 000 по-малко спрямо вота през 2015 г.

29 493 българи ще се борят за място в общинските съвети в страната, за кметове на общини ще може да се избира между 1 254 души, а кандидатите за кметове на кметства са 5 041. Едва 463 души са кандидатите за районни кметове, но малкият им брой се определя от факта, че само три големи града в страната - София, Пловдив и Варна, са разделени по райони. На практика само в тези градове ще се гласува за четири кметски длъжности наведнъж.

Най-много са желаещите да станат кмет на София и Пловдив, като за столицата се борят 19 кандидати, а за Европейската столица на културата - 14. В 397 кметства има само по 1 кандидат за кмет, което значи, че там изборите са напълно предрешени, тъй като кандидатите нямат конкуренти.

66 формации ще участват във вота, от които 59 са партии, а 7 - коалиции. Този път участниците в местните избори са по-малко спрямо 2015 г., когато българите можеха да избират между 71 партии и 3 коалиции. 

На тези избори за общински власти няма да може да се гласува машинно, след като такъв тип гласуване отпадна от Изборния кодекс още през месец юли с мотива, че за гражданите ще е твърде сложно да гласуват за местни власти чрез машина. На местни избори по традиция не се разкриват избирателни секции в чужбина.

Гласуването приключва в 20.00 часа, но изборният ден може да бъде удължен с един час, ако след крайния час пред изборните помещения има желаещи да гласуват. Агитацията в изборния ден е забранена. Законът не позволява и публикуването на резултати от екзит пол в тези два дни. Данни могат да се публикуват след края на изборния ден.

Почти всеки втори българин със сигурност ще отиде да гласува, като 55% от българите вече твърдо са решили за кого да гласуват, показаха предварителните данни от изследване на социологическа агенция „Тренд". 


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.