Факти, Анализи, Коментари
   19 Март 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Турция не пожела да се извини на България за казаното от външният им министър
30 Март 2019
Мевлют Чавушоглу обяви, че е имало намеса от съседката ни за приемането на поправките в Закона за вероизповеданията у нас
Турция не пожела да се извини на страната ни за казаното от външният им министър Мевлют Чавушоглу, че е имало намеса от съседката ни за приемането на поправките в Закона за вероизповеданията у нас, съобщава КРОСС.

Премиерът Бойко Борисов поиска настоятелно извинението от вицепрезидента на Турция Фуат Октай по време на балканския форум, който се провежда в Букурещ.

След 5-часови разговори беше обявено, че турската страна се вижда нищо нередно в думите на Чавушоглу и че те били извадени от контекста на казаното по време на предизборен митинг.

Разговорът с турския вицепрезидент Борисов започна късно в петък след срещата си с лидерите на Гърция, Румъния и Сърбия, където домакинът Виорика Дънчила бе поканила да присъства и Октай.

След като няколко пъти е гледан клипът с изказването на Чавушоглу и е проведен първо разговор с него, а после и с президента Реджеп Ердоган, поисканото настоятелно от Борисов извинение е отказано.

„Бях неотстъпчив за всякакви други варианти на съвместни изказвания, комюникета. Много ясен бях, че честа и достойнството на една държава не могат да се съизмерват с никакви други ползи", каза премиерът.

Борисов още веднъж потвърди, че поправките в Закона за вероизповеданията не са правени под натиск. Това е била позицията на страната ни - че държавата трябва да плаща на вероизповеданията.

При разговорите под натиск до късно снощи Борисов не е разговарял с президента Ердоган.

„Продължават да твърдят, че с нищо и по никакъв начин това не било нито натиск, било ситуация. Пет часа обяснявам кое е натиск, кое ситуация. Те твърдят обратното. На мен никой не ми се е обаждал, нито ми е оказвал натиск.

В коментара си премиерът каза още, че разбира, че Турция е в предизборна ситуация, но избори предстоят и в България.

„Когато всички водят антитурска кампания, ние никога не сме си го позволявали. А в България антитурската кампания носи плюс. Именно заради добросъседските отношения ние никога не го правим. Разбирам ги, че в неделя имат избори, но не за сметка на България. По никакъв начин нашите мюсюлмани не се нуждаят от защита, защото те имат абсолютните права и свободи и на вероизповедание и на всичко останало", каза Борисов.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.