Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Разбиха още една печатница за пари
5 Ноември 2018
При акция край Евксиноград е била задържана друга организирана престъпна група - този път само за фалшиви долари
Месец след като спецпрокуратурата и ГДБОП разкриха фабрика за фалшиви евро и доларови банкноти в хотел в Слънчев бряг, при акция край Евксиноград е била задържана друга организирана престъпна група - този път само за фалшиви долари, съобщава БНР. Между двете групи няма връзка, уточниха от държавното обвинение. Малко над 1,3 милиона почти готови фалшиви щатски долари са били намерени в частни имоти, единният от който в близост до морската правителствена резиденция. Самата печатница е била в гараж на къща в квартала във Варна, каза директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов:

"Гараж, който е абсолютно обезшумен. Вътре беше намерена машина "Хайделберг" с офсетов печат".

Фалшиви банкноти в купюри от по 100 долара са намерени при акцията, която е била в сътрудничество със Сикрет сървис.  Наблюдаващият прокурор Евгения Деянова обясни, че при изработката на парите престъпната група е ползвала мастило, имитиращо магнитното:

"Което позволява банкнотата да бъде трудно различаваща се от истинската. Тези банкноти трудно биха били разпознати, дори от банкомат или от едно преброяващо  устройство, което би следвало да отчита неистинските банкноти. На някои от адресите намерихме също и служебния знак на МВР,  на "Морска администрация". 

Задържани са трима души, които са обвинени за участие в организирана престъпна група за производство на неистински парични знаци и за документни престъпления. Засега няма данни фалшивите пари да са влезли в оборот.

При друга акция  - съвместна с испанските служби и в координация с Европол и Евроджъст - у нас и в Испания са задържани общо 13 души - всички български граждани. При обиските в двете страни са открити 30 600  артефакта - монети, украшения, керамика. Разследването срещу групата е от януари, по сигнал, получен в ГДБОП, каза шефът на антимафиотите Ивайло Спиридонов:

"Колегите успяха да развият информацията, как тези ценности напускат страната, отиват в Испания и там чрез електронни сайтове са обявявани за продажни".

Делото срещу търговците на антики ще се води в Испания.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.