Факти, Анализи, Коментари
   25 Май 2020
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
О С Т А Н Е Т Е  У  Д О М А!
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Q U I Z

Задържаха Северин Красимиров за убийството на Виктория Маринова
10 Октомври 2018
Северин Красимиров има криминална регистрация за кражба на цветни метали. Иззети са веществени доказателства, свързващи лицето с убийството
Незабавно след сигнала за тежкото криминално престъпление с моя заповед и организация от заместник-главния секретар бяха насочени екипи от ГДНП, специализирани по тежки криминални престъпления, сформиран бе и щаб на място за изясняване на всички факти и обстоятелства около престъплението. Едновременно с това започна работа за издигане на версии за възможни мотиви, които да ни насочат към  евентуален  извършител, посочи министър Младен Маринов. В рамките на изясняването на всички факти и обстоятелства, е изготвен списък на лица от криминалния контингент, част от които са задържани в рамките на 24 часа с оглед  изясняване и изчистване на алибито им, а след  като не е потвърдена съпричастността им към престъпното деяние, са освободени. При извършения оглед на местопрестъплението са иззети множество находки и са назначени съответните експертизи, които да дадат веществени доказателства, водещи към извършителя. 

В следствие на тези оперативни и издирвателни действия бяха изведени няколко основни насоки,  а в хода на работата  стигнахме до 21-годишния мъж от Русе, който снощи късно бе задържан от немската полиция по наше искане при спазване  на всички изисквания за оперативно сътрудничество и сигурност. Вътрешният министър поясни, че задържаният е обитавал на адрес в Русе, близо до мястото на извършеното престъпление, има криминална регистрация по чл.  194 от НК – кражба на цветни метали. В рамките на работата са иззети достатъчно веществени доказателства, които свързват пряко задържания с местопрестъплението и с жертвата. Част  от  експертизите са готови, дават  информация за извличане на ДНК материал  както негови, така и на жертвата. И към  момента продължава работата на специалистите от НИК по множеството назначени  експертизи,  така че очакваме още доказателства, свързани с извършеното брутално престъпление. Той уточни, че от самото начало на работа и до момента не е изключена нито една версия, свързана както с личния живот на убитата, така и с нейната професионална дейност.

За кратък период  от  време бе извършен огромна по обем работа при изключителна мобилизация на целия наличен ресурс на МВР и прокуратурата, заяви главният прокурор Сотир Цацаров. Той благодари на всички служители на МВР, ангажирани в разследването на случая, на експертите и психолозите от вътрешното ведомство, на колегите си и на съдиите, както и на полицията на Федерална република Германия за пълното съдействие, оказано вчера в реално време в продължение на 6 часа до задържане на лицето. Главният прокурор даде висока оценка на изключителния професионализъм и начина, по който министър Младен Маринов е организирал провеждането на разследването по случая. В резултат на това бяха събрани множество доказателства за виновност на лицето, допълни Цацаров. 

Той съобщи, че на задържания са повдигнати задочно обвинения по две престъпления - първото  е изнасилване, за което законът предвижда от 10 до 20  години, второто - за умишлено убийство с особена жестокост и по особено мъчителен за жертвата начин - престъпление за което НК предвижда лишаване от свобода от 15 до 20 години или доживотен затвор, или доживотен затвор без замяна. С оглед установения факт, че мъжът е напуснал границите на страната ни на 7 октомври в 14.02 часа през ГКПП-Дунав мост и установеното впоследствие негово местонахождение, са задействани всички механизми на международната правна помощ. Незабавно от Окръжна прокуратура – Русе  е издадена европейска заповед  за задържане, както и европейска заповед  за разследване, за събиране на доказателства с оглед вещите, които се намират в него при задържането му във ФРГ, обясни главният прокурор. Сега предстои  процедура по изпълнение на европейската заповед за задържане пред  германски съд, след което привеждане на лицето в България, повдигане и предявяване на обвинението, като междувременно се извършват всички необходими действия по разследването и не се изключва нито една версия. Само през вчерашния ден пред съдия са разпитани множество свидетели, включително и  колеги и близки на жертвата.  На този етап  не може да се твърди, че убийството е свързано с професионалната дейност на жертвата, но задържането на извършителя в никакъв случай не означава преустановяване на работата по всички възможни версии, уточни още Цацаров.

Премиерът също изрази своята благодарност към всички служители, работили по случая,  както и към трите федерални провинции, които се включиха в разследването. Той потвърди даденото обещание за отпускане на допълнителни средства за осъвременяването на НИК и оборудването му с най-добрата техника.  Министър -председателят бе категоричен, че към всяко разследване, към всеки сигнал МВР и прокуратурата се отнасят с изключително внимание и заслужават адмирацията на обществото.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2020 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.