Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Парното и топлата вода скачат
1 Октомври 2018
Средно за страната цената на топлинната енергия с гореща вода се увеличава с 6,72%
Средно за страната цената на топлинната енергия с гореща вода се увеличава с 6,72% за последното тримесечие на 2018 г. Това каза председателят на КЕВР доц. Иван Иванов по време на брифинг след закрито заседание на Комисията по енергийно и водно регулиране, предаде Агенция „Фокус“.

Увеличението на цената за топлинната енергия с гореща вода за последното тримесечие на 2018 година ще бъде както следва:

„Топлофикация – София“ ЕАД – 7,97%;

„ЕВН България Топлофикация“ ЕАД – 8,57%;

„Топлофикация Плевен“ ЕАД – 4,66%;

„Топлофикация Бургас“ ЕАД – 4,88%;

„Веолия Енерджи Варна“ ЕАД – 2,28%;

„Топлофикация Враца“ ЕАД – 6,32%;

„Топлофикация ВТ“ ЕАД – 4,39%;

„Топлофикация Разград“ ЕАД – 5,35%;

„Юлико-Евротрейд“ ЕООД – 6,21%;

„ОВЕРГАЗ МРЕЖИ“ АД – 2,55%.

„След като беше прието повишението на цената за природен газ за последното тримесечие на 2018 година, всички потребители ще заплащат повишена цена от не повече от 8% за него.

Въз основа на това решение, днес КЕВР прие изменение в цените на топлинната енергия на топлофикациите в страната. Цените се повишават с между 2,28% и 8,57%.

Относно изменението на цената на топлинната енергия искам да отбележа следното: Получихме различни декларации, в които се говори, че в България се повишава цената на природния газ, след като цените в Европа остават непроменени.

От 29 септември 2017 г. до 28 септември 2018 г., освен промяната в курса на долара, промяната в цената на суровия петрол, която е ценнобразуваща във формулата се е променила с почти 44%.

Второ – промяната на цената засяга само топлофикации, които работят с природен газ. 4-те топлофикации, които работят с въглища остават с непроменени цени.

Това са „Топлофикация Русе“ АД, „Топлофикация Перник“ ЕАД, „Топлофикация Сливен“ ЕАД и „Топлофикация Габрово“ ЕАД“, заяви още председателят на КЕВР.

Няма да има промяна в цената на тока за последното тримесечие на 2018 г. зяави още председателят на КЕВР доц. Иван Иванов.

КЕВР предлага да не бъде променяна цената на електрическата енергия за регулирания пазар“, заяви доц. Иванов.

„Изменението на цената на топлинната и електрическата енергия от високоефективно производство е практически в една и съща зона. Високоефективната електрическа енергия се повишава с 6,85%, а цената на топлинната енергия се повишава с 6,72%.

Това е политиката, която сегашното ръководство на КЕВР провежда в продължение на 3 години за премахване на кръстосаното субсидиране между топлинната и електрическата енергия.

Тоест премахване на задържането на топлинната енергия и увеличаване на електрическата. Сега и в бъдеще по пропорционален начин ще бъдат променяни цените на топлинната и електрическата енергия от високоефективно производство“, допълни още той. 


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.