Факти, Анализи, Коментари
   8 Май 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Правителството разреши втори лифт в Банско - еколозите атакуват решението в съда
28 Декември 2017
Според премиера Бойко Борисов решението за парк "Пирин" е в полза на опазването на природата и на икономиката
Правителството даде "зелена светлина" за евентуалното изграждане на втори кабинков лифт в Банско. На последното за годината заседание на кабинета министърът на околната среда и водите Нено Димов обеща: Каквото и инвестиционно намерение да има, какъвто и проект да бъде зададен, ще мине през цялото екологично законодателство. Това става дума за оценка за въздействие върху околната среда, екологична оценка и оценка за съответствие, съобщава БНР.

Вицепремиерът Валери Симеонов посочи, че точката за лифта е била предложена от премиера:Благодаря на премиера Борисов, тъй като, доколкото имам информация, за тази втора точка – конкретно за лифта, тя е била по негово настояване. В случая той демонстрира изключително национално отговорно поведение. 

По думите на вицепремиера Красимир Каракачанов това решение ще осигури поминък и развитие: Нека да си караме по закон, по процедура, спазвайки всички норми и спазвайки всички европейски изисквания, които сме длъжни да спазваме. По-рано пред Министерския съвет протестираха  природозащитници, които не приемат да се строи втори лифт. В същото време стотици жители на Банско и района блокираха за кратко главния път Е-79 при Симитли с настояване да бъде разрешено изграждане на втори лифт в курорта.


Нови протести по време на Българското европредседателство подготвят природозащитници, несъгласни с решението на Министерския съвет за промяна на устройството на парк "Пирин", което ще позволи строежа на втори лифт в Банско.  Експертът в организацията "Световен фонд за дивата природа" Катерина Раковска каза за "Хоризонт":Ще изчакаме да бъде официално публикувано решението, тъй като за момента знаем за него само от медиите. След това ще го обжалваме пред Върховния административен съд. Със сигурност ще свикваме и нови протести, ще се постараем да са в рамките Европредседателството. Една държава, която има претенция да поема такава отговорност, не може да взима толкова безотговорни решения.  

Тази сутрин еколозите протестираха пред Министерския съвет, докато правителството обсъждаше спорното решение. Според тях построяването на втори кабинков лифт в Банско в крайна сметка ще доведе и до разширяване на ски зоната, а проектите на концесионера са унищожителни за биоразнообразието в парка. В същото време жители на Банско блокираха път Е-79 с искане кабинета да позволи изграждането на линията, което да намали огромните опашки на сегашния кабинков лифт и цялостно да подобри условията за ски туризъм. Казусът с управлението на парк "Пирин" доведе до търкания в управляващата коалиция. Вицепремиерът Валери Симеонов, радетел за изграждането на лифта, обвини министър-председателя Бойко Борисов, че умишлено саботира проекта. В крайна сметка днес правителството излезе с решение на инвестиционния проект да се направи оценка за въздействие на околната среда, чиято редовност ще позволи изграждането му. 

Според премиера Бойко Борисов решението за парк "Пирин" е в полза на опазването на природата и на икономиката, показва стенограмата от днешното правителствено заседание.Решението довършва дългогодишна процедура по приемане на промени в плана за управление на Пирин, припомня премиерът, като се обръща към екоорганизациите, че всяко инвестиционно намерение, което ще се прилага в Пирин, ще минава и на екологична оценка и оценка за съвместимост, както и всички необходими и указани в закона действия. Затова там било невъзможно да се строят нито хотели, нито колиби, без да мине съответната процедура по екологично законодателство. Борисов изразява надеждата, че противниците и поддръжниците по темата ще се обединят както трябва около запазването на: Природата, дърветата, на парка "Пирин". Това са двете неща, които всички трябва да отстояваме. Просто различен беше пътят, по който искахме да стигнем до това решение, което всички подкрепяме за втория лифт в Банско, е посочил премиерът. В съобщението не се посочва дали премиерът е коментирал двата протеста от днес.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.