Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Ден на протести в страната
22 Октомври 2017
Днес имаше протест срещу добива на газ в Добруджа, протест на полицаите и протести в два квартала на София срещу лощшата инфраструктура
Протест срещу добива на газ в Добруджа

Жители  на Генерал Тошево отново излязоха на протест срещу инвестиционното  намерение за добив на природен газ в землищата на 18 села от района. В продължение на един час по обед протестиращите се движеха в колона от автомобили и мотори между град Генерал Тошево и село Кардам. Хиляди добруджанци днес отново  заявиха категоричната си позиция срещу инвестиционното намерение за 35-годишна  концесия на находище „Спасово“. Протестиращите се страхуват, че проучванията и  добива на газ в община Генерал Тошево ще има пагубни последици за хората. С  надути клаксони и форсирани двигатели стотици мотори и автомобили потеглиха от  Генерал Тошево към село Кардам. Те  възнамеряваха да затворят половината от път 2-29, водещ към ГКПП „Йовково“, но  от Агенция „Пътна инфраструктура“ не им дадоха разрешение, затова  протестиращите решиха да се движат по пътя без да спират. 

Подписката,  която беше разпространена от Инициативния комитет срещу добива на природен газ  в Добруджа, вече е събрала над 4500 подписа, тече петиция и в интернет. Целта  на протестиращите е инвестиционните намерения за добив на природен газ да бъдат  преустановени. Инвеститорите  предвиждат изграждането на 5 площадки и 41 сондажа. Хората са категорични, че  няма да го допуснат и искат държавата да се намеси. „Добруджа няма да се  предаде“ е основното мото на протестиращите. Другата  седмица продължават обществените обсъждания в селата от община Генерал Тошево с  местното население и експерти от фирмата инвеститор. 

Предишният  протест беше на 19 октомври. Хората са притеснени, че водата и въздухът ще  бъдат замърсени, а основният поминък в региона - земеделието, ще бъде  унищожен. На 1 ноември ще започне процедурата за свикване на референдум  дали в Добруджа да има проучвания и добив на природен газ, обяви тогава кметът  на общината Валентин Димитров.


Протест на полицаите

Приключи протестът на полицаите в София. Той беше под надслов  "За достойно заплащане". Според синдикатите в МВР, сумата от 55 милиона лева, която е предвидена за увеличение на заплатите, е крайно недостатъчна. Недоволните полицаи настояват за нов закон за Министерството на вътрешните работи и за незабавно започване на преговори за увеличение на заплатите още през 2017-та година. Униформените  се събраха в градинката пред МВР в София, откъдето тръгна шествието. Първо се  отправиха към Министерство на финансите, а след това към Народното  събрание. Те  заявяват, че липсва диалог с ръководството на МВР по искането за увеличение на  заплатите. Служителите чакат ясен отговор кога ще получат увеличение и какво ще  бъде то. Днешната  акция е поредната от серията щафетни протести в страната, започнали през  лятото, с искане за увеличение на заплатите с 15 % и подобряване на условията  на труд.

Ако преговорите не  започнат и след днешния протест на полицаите, нови протести ще има в края на  годината на националния празник на Главна дирекция "Национална  полиция", както и на празника на Главна дирекция „Пожарна безопасност и  защита на населението“. След 1-ви януари, когато страната ни поема  председателството на Европейския съюз, протестите ще станат ежедневни, обявиха  още недоволни полицаи. Днес полицаи показаха и част от плакатите на английски език, с които ще протестират през 2018-та година.


Протести в два квартала на София срещу лошата инфраструктура 

На протест срещу лошата инфраструктура  излязоха жителина столичния комплекс "Манастирски  ливади-изток". Там живее и кметът на София Йорданка Фандъкова. Протестиращите  са около 30 души, но кметът Фандъкова не е сред тях. Хората, живеещи в  квартала, казват, че няма нито една построена цяла улица, нито една детска  градина, училище или обществена зелена площ. Те искат моментално започване на  процедура за нов подробен устройствен план, регламентиращ адекватна широчина и  форма на улиците и прилежащите им тротоари, както и моменталното намиране на  терени, които да бъдат отчуждени и на тяхно място да се изградят детски  градини, средно училище, обществени зелени площи и паркинги. Те настояват и за  въвеждане на еднопосочно движение по улиците, както и спешни мерки по  прекратяване на безразборното застрояване на всяка свободна площ.

Евгения Димова, жител на "Манастирски ливади-изток":Най-важното нещо, което липсва, е подробен устройствен план. Трябва да се види на кой парцел какво може да се построи, с каква височина, защото по този начин ще се спре строителството. Има презастрояване, имаме почти само частни улици. Във всеки един момент собственикът може да си сложи една бариера, както се случва, и Общината е абсолютно безсилна срещу това. Малкото общински улици - три или четири, са в безобразно състояние. Даже не са асфалтирани. Тъй като голяма част от улиците не са асфалтирани, есенно и зимно време хората газят кал. Камионите с боклук затъват. Липсва и отводнителна система, а мазетата се пълнят с вода. Няма и улично осветление.

Още един протест на  столичани привечер. Жители на квартал „Лозенец“ са против плановете за изграждане на 120-метров небостъргач.  Протестиращите смятат, че избраният район не е подходящ за толкова висока  сграда.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.