Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
БАН ще получи 8,3 милиона лева целево финансиране от правителството
5 Декември 2016
Парите ще бъдат осигурени за конкретни проекти и млади учени, е заявил премиерът Бойко Борисов
Българската академия на науките (БАН) ще получи 8,3 милиона лева целево финансиране от правителството през следващата година. Парите ще бъдат осигурени за конкретни проекти и млади учени, е заявил премиерът Бойко Борисов пред новия председател на БАН академик Юлиан Ревалски. 

Целево правителството ще даде 5,8 милиона лева за разработки на млади учени на проектен принцип и за изследвания в областта на демографията, сеизмологията, иновативното образование, преквалификацията на учители и екологични изследвания. Други 2,5 милиона лева ще даде догодина Министерството на енергетиката за изследвания на енергийната ефективност. 

Академик Юлиан Ревалски подчерта, че има едно напрежение в Българска академия на науките, но дълбоко се надява, че със започването на този диалог нещата ще се поуспокоят. 

Вярвам, че ще намерим начини да уверим колегите, че техният труд ще бъде ценен, каза академик Ревалски. 

Министърът на финансите в оставка Владислав Горанов уточни, че парите ще се заложат с нормативен акт на правителството, като по този начин ще е сигурно, че няма да отидат за издръжка и режийни разходи на БАН: 

Изследванията носят след себе си заплати. Ние няма да ги караме да копаят. Те ще си заработят заплатите през тези конкретни научни разработки. 


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.