Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Ситуацията в Харманлийско остава критична
21 Август 2016
Пожарът вече е на територия над 40 000 декара в Западна Сакар планина
родължават разпитите на хора, които са работили по землищата близо до района на пожара, който избухна в Харманлийско и вече е на територия над 40 000 декара в Западна Сакар планина. Няколко са версиите, които разследващите проверяват. 
Обстановката остава усложнена, а в гасенето се включиха военни с хеликоптер. Високите температури и силния вятър пречат на овладяването на пожара. Хората са притеснени и се надяват да не преживеят още една кошмарна нощ.
Издирват се причинителите на пожара. Директорът на Хасковската противопожарна служба Николай Вълчев каза: 
Пожарите от пасищата ще приключат, когато един хубав слънчев ден с ветровито време изгорят няколко села, загинат хора. Караме после фургони на тия, които са останали без жилища. Мисля, че тогава вече ще се вземат мерки срещу това безотговорно поведение на земеделците в района, поне Хасковско и източните Родопи, Сакар планина, сухите части на България.
Гасенето на пожара ще продължи до падането на нощта. 

Военнослужещи се включиха днес в борбата с пожара, който се разгоря вчера в горски масив при хасковското село Изворово. До късно снощи имаше вероятност да се наложи евакуация на хората от селото, но ситуацията беше овладяна, след като пламъците бяха спрени около полунощ на метри от първите къщи на село Изворово. Остава в сила обявеното от вчера вечерта частично бедствено положение.

Фотоволтаичен парк на площ 600 декара е унищожен при големия пожар в община Харманли, съобщи кметът на община Любимец Анастас Анастасов.

Единият фронт на избухналия пожар в землищата на селата Изворово и Дрипчево се е разпространил на юг до землището на село Оряхово, което е в съседната община Любимец. В околностите на Оряхово са инсталациите за зелена енергия. В овладяването на огъня се включи хеликоптер от авиобазата в Крумово, а тежки верижни машини от енергийния комплекс "Марица-Изток" правят просеки в обхванатите от огъня горски масиви.

Пожарът е най-големият и мащабен досега, каза главен комисар Николай Николов – директор на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“, който води и създадения кризисен. Екипи обходиха огнището, за да се видят размерите му. Директорът на хасковската пожарна – Николай Вълчев обясни: 
Площта на пожара е около 40 – 45 хиляди декара, никой не може да го каже точно. Създадена е организация и колегите работят. Огънят е тръгнал от пасище.

Пожарът е  причинен от селскостопанска техника при почистването на ливади. Няма задържани, каза директорът на МВР – Хасково Ангел Цанков:

Няма задържани. От вчера и днес се работи с всички хора, които са били в района и се проверяват техните алибита за евентуална съпричастност към причините за възникването на пожара.

По-рано главен комисар Николай Николов каза:

Това, което сме начертали, се изпълнява. Очакваме това да стане евентуално в следобедните часове, когато е възможно да се усложни обстановката. Всички са пристигнали, очакваме само още един булдозер от София. Пристигнаха пожарникарите, военните също са на място.

С огнената стихия се борят 200 пожарникари, военнослужещи, горски служители и доброволци. Обстановката остава критичн.

За днес е в сила предупреждение за опасност от пожари в областите: Добрич, Варна, Бургас, Хасково, Ямбол, Кърджали, Сливен и Стара Загора. За да се избегнат инциденти, специалистите предупреждават, да не се пали огън в близост до сухи треви и горски масиви. 


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.