Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
От 1-ви октомври в болница само с идентификационен код
20 Юли 2016
Ако пациентът откаже идентификация, на болницата няма да може да бъде платено за неговото лечение
Влизането в болница от 1-ви октомври ще става само с идентификационен код. Ако пациентът откаже идентификация, на болницата няма да може да бъде платено за неговото лечение и съответно лечебното заведение може да откаже да го лекува, уточниха от Здравната каса. 

При първо влизане в болница ззравноосигуреният ще сканира и показалците на ръцете си. При следващите постъпвания той приозволно решава кой показалец да използва, а човек от регистратурата или болничното отделение ще следи за процеса. Инженер Мартин Банков от Здравната каса заяви:

Причините да изберем този метод е, първо, високата степен на надеждност.

Болничните директори ще решават къде и колко устройства да поставят. Всяко едно струва 239 лева и ще бъде закупувано от бюджета на болниците. Устройствата не могат да бъдат излъгани и да им се попаде сканиран пръст или отливка.

По желание здравноосигурените могат да си активират мобилно приложение, на което да получават есемеси от Здравната каса за извършеното плащане от фонда след проведеното им лечение. Ако пациентът установи, че има неточности, той може да сигнализира за това в Здравната каса.

Децата под 14 години, хората с личен номер на чужденец, новородените или лица с увреждания на крайниците или кожни проблеми по ръцете ще могат да постъпват в болница само с ЕГН и без универсилания идентификационен код, съобщиха още от Касата. 

Внедряването на новата система струва 476 хиляди лева. 


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.