Факти, Анализи, Коментари
   27 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Бившият директор на ВМА отива на съд
20 Май 2016
Той и д-р Кадурина през периода 2004-2014 година, чрез неизгодни договори са ощетили здравното заведение с близо 6,5 милиона лева
Бившият директор на Военно-медицинска академия, генерал Стоян Тонев, отива на съд. Прокуратурата внесе във Военно-окръжния съд в София обвинителен акт срещу ген. Тонев и д-р Мирослава Кадурина  затова, че през периода 2004 -2014 година, чрез неизгодни договори са ощетили здравното заведение с близо 6,5 милиона лева.
Разследването срещу Тонев започна миналия март, когато прокуратурата го обвини, че съзнателно е сключил 4 неизгодни сделки с „Дерма Прим МК“ ООД и така е ощетил болницата. Именно Кадурина е оглавявала тази клиника в периода, в който са сключени сделките. Прокуратурата твърди, че тя е предоставила на собственото си дружество свободно и неограничено медицински апарати, собственост на ВМА, зачислени на нейната клиника и е възлагала на служители на клиниката в работното си време да извършват процедури и на пациенти на „Дерма Прим МК". За това тя е била подпомогната от Тонев. 
Заради скандалните сделки бившият шеф на ВМА, който при старта на разследването беше депутат от ГЕРБ и шеф на здравната комисия, подаде оставка и така не се стигна до искане на имунитета му. 

Ген. Тонев и д-р Кадурина са с мерки за неотклонение "парична гаранция" от по 10 000  лева. Предстои Военно-окръжният съд да насрочи делото.

Обвиняемите са личности, които се ползват с добро име в обществото. Техните деяния обаче осъществяват признаците на тежки престъпления и прокуратурата, изпълнявайки безспорно своите функции по наказателни преследвания, счита, че не следва да има недосегаеми, независимо от заеманите от тях служебни положения. Категорично, прокуратурата не прави лов на вещици. Ние не смятаме, че има разлика между хората, така повелява и законът. Всички сме равни пред закона, независимо от това лично качество или като професионалисти колко добре сме приети в обществото - бяха категорични наблюдаващият прокурор Генка Брезашка и говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.