Факти, Анализи, Коментари
   27 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Български абсурди
13 Февруари 2016
Наемодател не може да изгони квартиранти - квартирантите живеят за сметка на собственика, но той няма право да ги притеснява
Мъж и жена от Габрово потърсиха “Хоризонт за вас“, защото се чувстват безсилнида се справят с квартиранти, които от месеци не плащат нито наеми, нито консумативи за наетото жилище, съобщава БНР.

Иван Гутев и Димка Лазарова са наемодатели, които имат идентичен проблем. И единият, и другият са отдали жилища на квартиранти,  по договор, сключен чрез агенция за недвижими имоти. Договорът е прекратен едностранно заради неплащане на наеми, но квартирантите не освобождават жилището, а сметките се трупат на собственика. Защита те са търсили чрез  полиция, прокуратура, националния омбудсман. Тъй като отношенията са гражданско – правни обаче единственото решение е да си търсят правата чрез съда.

Тази възможност Лазарова сподели, че не може да използва, защото трябва да е платила всички сметки, за да може да се обърне към съда, а те са над 1000 лева. Още толкова са пропуснатите наеми.

Плюс още 500 лева за адвокати. Свързано е с много средства, които аз, ако ги имам, няма да си давам жилището под наем.

Лазарова е платила данъка си върху приходите от отдадения имот и е очаквала, че собствеността и ще бъде защитена. Случаи като този, обаче, не се разглеждат, като самоуправство от страна на квартирантите, обясни адвокат Христо Бонев:

Договорът е развален, според едната страна. Според другата, може да не е. Тук вече става граждански спор. Те не са се настанили самоуправно към началния момент,  а стоят на някакво правно основание.  Дали е отпаднало, не е ли, изменило ли се е, променило ли се е, това е въпрос на съдебна преценка.

Според Иван Гутев, който вече половин година търси начин да се справи с некоректните наематели, е наложително нормативно да се въведе извънсъдебна намеса чрез Прокуратура и МВР, тъй като правосъдието не е достъпно за тези, които нямат средства да водят дела, а процесът може да се проточи  години и собственикът на имота да задлъжнее още повече.

Адвокат Христо Бонев сподели, че делата могат да бъдат „протакани“ по много начини до година или две. Често в такива случаи собствениците се отказват да водят дела, а некоректните наематели разчитат именно на това.

Според Гутев и Лазарова, няма баланс между интересите и правата на двете страни. В случаи като този квартирантите живеят за сметка на собственика, но той няма право да ги притеснява, защото това може да бъде счетено за самоуправство. За това двамата били предупредени от полицията.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Тошко
13 Feb, 2016 | 13:21

Няма такава държава!!!!!


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.