Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Днес парламента отваря врати
2 Септември 2015
Амбициозна е седмичната програма на Народното събрание

Депутатите започват работа след лятната ваканция. Днес е първото заседание в пленарната зала за есенната сесия. Амбициозна е седмичната програма на Народното събрание. Преди да се пристъпи към разглеждането й се очаква лидерите на всички парламентарни групи да отправят своите политически обръщения от трибуната на парламента, в които ще се акцентира на приоритетите за есенната сесия. Българското национално радио ще ги излъчи пряко.

Предложения в дневния ред също ще бъдат направени. По програма точка първа в първото пленарно заседание е и първото четене на закона за предотвратяване на корупцията сред лицата, заемащи висши държавни длъжности. В дневния ред на парламента е и второто четене на закона за предучилищното и училищно образование. Ще се проведе и блиц парламентарен контрол, на който ще участват премиерът Бойко Борисов и министри.

Преди заседанието пред служебния вход на парламента "Обществен съвет за правосъдие" ще изпрати народните представители на работа с демонстрация и с искане за незабавно изчистване на съдебната система от магистрати, които са корумпирани. Гражданската инициатива се обявява и против съдебната реформа, като основната критика е срещу разделянето на Висшия съдебен съвет на две колегии.

В комисия ще бъде осбъден новият вариант на промените в Конституцията, пряко свързани със съдебната власт. Законопроектът беше внесен в края на лятната сесия с подкрепата на повечето парламнтарно представени сили. Съкратеният вариант на промените в Конситуцията, свързани с главата за съдебната власт,  беше подписан от 180 народни представители от ГЕРБ, Реформаторския блок, ДПС, Патриотичния фронт, голяма част от Български демократичен център и трима независими. Новият законопроект включва трите точки на съгласие между партиите - разделяне на ВВС на две колегии - съдийска и прокурорска,  пряк избор на магистрати, създава се  и възможност за внасяне на жалби от Висшия адвокатски съвет до Конституционния съд и засилване на ролята на инспектората на съвета.

В предаването „Преди всички“ Десислава Атанасова – депутат от ГЕБР и Корнелия Нинова от БСП, обясниха преоритетите, намеренията и амбициите през новия политически сезон:

По отношение на Конституцията, особено тези промени, които бяха гласувани, не решават нито един от истинските проблеми в съдебната система – бързина на процеса, прозрачен процес и ефективна присъда. Затова ние ще направим своите предложения по тази тема в процесуалните закони, където смятаме, че това може и трябва да се реши – Наказателно-процесуалния и Гранжданско-процесуалния кодекс, заяви Корнелия Нинова.

Изключително важно е, че ние ще предложим обсъждане на Закона за училищното и предучилищното образование – тема, която многократно е дискутирана. Аз мисля, особено в контекста на настъпващата учебна година, че е време да се заемем с второто четене на този закон., заяви за „Хоризонт“ Десислава Атанасова – депутат от ГЕРБ.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.