Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Правителство, бизнес и синдикати се разбраха за пенсионната реформа
20 Май 2015
На лидерска среща преди заседанието при премиера Бойко Борисов до последно са изчиствани детайли по пакета от промени, за да получи той подкрепа от бизнеса и синдикатите

Правителство, бизнес и синдикати постигнаха принципна договорка по параметрите на промените в пенсионната система. На лидерска среща преди заседанието при премиера Бойко Борисов до последно са изчиствани детайли по пакета от промени, за да получи той подкрепа от бизнеса и синдикатите. Последното отвоювано е за миньорите. Те ще могат да се пенсионират на 45 години при съкращения или ликвидация, но няма да имат право, както досега, да се върнат отново в мината и да взимат едновременно заплата и пенсия.

Компромисите обаче няма да доведат до промяна на планираните повече приходи в общественото осигуряване, отбеляза Бойко Борисов:

На никой не му е приятно синдикалист да отиде и да каже: Вдига ви се пенсионната възраст. На никой работодател не му е приятно да каже: Вдигаме ти вноските. А в същото време бюджетът на държавата всяка година, знаете, по колко милиарда дофинансира НОИ. С една дума, аз не считам даже, че трябва благодарности да се изказват, просто всички ние се опитахме да си свършим работата и максимално да направим компромиси там, където няма да има тежък финансов ефект. Например, за индустриалците и миньорите. Че трябва да останат тези, които са под земята на по-ниска пенсионна възраст, само че ние няма да допуснем и този компромис, който до момента го има - да се пенсионира и след това пак да отива да работи миньор и да взима заплата и пенсия. Сиреч, във всички отстъпки има и от двете страни или от трите страни.

В сектор "Сигурност" пенсионната възраст от догодина ще е 52 години и 10 месеца и ще нараства с по 2 месеца годишно до достигане на 55 години, така че работещите там да се приравнят на първа категория труд, обяви вицепремиерът Ивайло Калфин:

В допълнителните разпоредби се изисква от ръководителите на тези ведомства, които се пенсионират по чл. 69, това е т.нар. "сектор "Сигурност", да дадат разбивка по различните видове длъжности и тяхната натовареност и риск. След като се появи тази разбивка, ще отворим допълнителен разговор, но към момента, доколкото го нямаме това нещо, остава вариантът, който предложихме в началото.

Половин милиард лева повече ще постъпят до края на 2018-а година във Фонд "Пенсии" от това, че вноската ще се увеличава с по 1% през 2017-а и 2018-а година. Бизнесът приема този ангажимент.

Димитър Бранков от Българската стопанска камара обаче обяви, че се очакват още решителни стъпки в реформата:

Реформиране на системата за инвалидните пенсии, тъй като там са и най-големите течове в системата. Сериозни стъпки за промяна на критериите и прекатегоризация на труда на всички категории осигурени лица, които имат права за ранно пенсиониране.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров обясни, че след 10 години размерът на пенсиите ще нарасне с минимум 40%.

Димитър Манолов от КТ "Подкрепа" поиска политическите сили в Народното събрание да приемат постигнатия баланс:

На нас не ни се иска този баланс, който ние постигнахме, да стане обект на безпринципна политическа търговия в Народното събрание. Ние имаме намерение да проведем спешни срещи с всички парламентарни групи, особено с тези, от които зависи взимането на това решение, с категоричното настояване да запазят тази уговореност, която е постигната тука, такава, каквато е, и да дадат ход на развитието на пенсионната система по-нататък.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.