Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Наградиха президента Плевнелиев с международна награда
28 Април 2015
Той получи наградата "Низами Ганджеви" на специална церемония в азербайджанската столица Баку

Президентът Росен Плевнелиев беше удостоен с международната награда "Низами Ганджеви" на специална церемония в азербайджанската столица Баку. Отличието беше присъдено в присъствието на настоящи и бивши държавни ръководители от цял свят, правителствени представители на високо равнище, членове на ЕП и на национални парламенти от Европа, Азия и Африка, Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, ЮНЕСКО и други, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Плевнелиев беше удостоен с приза "Низами Ганджеви" за принос в областта на междукултурното разбирателство, толерантността и уважение към световното културно многообразие. Отличието му беше връчено от Вайра Вике-Фрайберга - президент на Латвия (1999 – 2007 г.) и д-р Исмаил Серагельдин - директор на Александрийската библиотека. По време на церемонията беше подчертано, че тази година наградата се връчва на един изтъкнат европеец.

Призът, с който беше отличен Росен Плевнелиев, носи името на международно признатия персийски поет и философ Низами Ганджеви от 12-и век, голям обществен реформатор, поощрявал толерантността, диалога и решаването на въпроси от социална значимост. Сред носителите на отличието са 42-ият президент на САЩ Бил Клинтън, Хенри Кисинджър - държавен секретар на САЩ (1973-1977 г.), Маргарет Тачър – министър-председател на Великобритания (1979-1990 г.), Нейно Величество йорданската кралица Нур.

Наградата е основана от Международния център "Низами Ганджеви". Организацията поощрява политическото лидерство за по-мирен свят, като организира редица международни форуми. Чрез провеждането на дискусии международният център има амбицията да окуражи настоящи и бъдещи политически лидери за нови и смели идеи, които да доведат до позитивна промяна за един по-добър и мирен свят.

"Само чрез диалог и разбирателство, с уважение към различния ще изградим мирен свят на културно богатство и човешко разбирателство", заяви Плевнелиев, след като беше отличен с международната награда. "Приемам тази награда от името на целия български народ, доказал неведнъж в богатата си история своята толерантност, гостоприемство и хуманизъм", заяви държавният глава. Той подчерта, че в съвременния глобален свят въпросът за мултикултурния диалог и разбирателството в името на мирното съжителство трябва да бъдат в самото сърце на политическия дебат. /БГНЕС


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.