Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Борисов: Българската дума за геноцид е масово изтребление
24 Април 2015
Историята си е история, жертвите са си жертви и този ден трябва да бъде възпоменаван

Историята си е история, жертвите са си жертви и този ден трябва да бъде възпоменаван в тяхна памет. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в Народното събрание.

Борисов изненадващо се появи в парламента и проведе среща с Радан Кънев, депутати от ГЕРБ и председателя на Народното събрание Цецка Цачева. Докато той бе в стаята на Цачева, от трибуната Цвета Караянчева предложи редакция на проекторешението, с което България признава арменския геноцид в Османската империя.

В предложеният от Караянчева вариант на проекторешението думата "геноцид" изчезва и е заменена с "масовото изтребление".

"Това, което сега предложиха от ГЕРБ - масовото изтребление на арменците да бъде признато и мисля, че ще се намери консенсус", коментира Борисов. Той на три пъти повтори именно тази формулировка и обяви, че "това са българските думи или българския речник".

"Винаги в ГЕРБ сме отчитали това, че на границата с Турция има проблеми. Те направиха жестове към нас с износа на месо, където контрасанкциите на Русия ни удариха много. Надявам се, че ясното разграничение между Османска империя и сегашна Турция и безспорният исторически факт, че са изтребени хора тогава, ще се отчете от турското правителство. Не можем да направим по-различно от това да признаем масовото изтребление на арменците, защото ГЕРБ е партия, която винаги е била против това", завърши Борисов, след което напусна сградата на парламента.

Минути по-късно по искане депутатът от ГЕРБ Данаил Кирилов депутатите излязоха в 15-минутна почивка. /БГНЕС


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.