Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Русия и Украйна се разбраха за газа
2 Април 2015
Украйна разглежда постигнатото споразумение като временно

Русия и Украйна постигнаха споразумение за доставките на газ през второто тримесечие, като беше договорено намаление на цената от 329 на 248 долара за хиляда кубически метра. Украйна разглежда постигнатото споразумение като временно и се надява то да е в сила до завършването на арбитражното дело в Стокхолмския съд. Условията за доставка остават както при „зимния пакет”, като продължава да действа и въведената от "Газпром” система за авансово плащане. Според украинския министър на енергетиката Владимир Демчишин, сделката  ще даде възможност на Киев да започне да запълва с газ подземните  хранилищата и така да се подготви своевременно за следващия есенно-зимния период.

От "Газпром" засега не коментират споразумението. Не ясно също така дали от 1 април отново влиза в сила принципът „вземай или плащай”, за което преди дни спомена руският министър на енергетиката Александър Новак. Именно тази система на заплащане се оспорва от Украйна в арбитражния съд, където Киев настоява и за преразглеждане на цените със задна дата и за връщане на предплатените суми. В насрещен иск "Газпром” претендира да му бъдат изплатени  старите дългове и процентите по тях в размер на 4,5 милиарда долара.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.