Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Прокуратурата даде "назад" за едното обвинение на Цветанов
29 Януари 2015
От там се отказаха от така нареченото "дело за нерегламентирано подслушване"

Прокуратурата се отказва да поддържа обвинението срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов по така нареченото "дело за нерегламентирано подслушване". За решението прокурор Чавдар Ангелов се позова на промени в Закона за МВР и Наказателния кодекс от юни 2014-а година.

Според тези промени, отговорност по текстовете, по които са обвинени Цветанов и тримата бивши директори на СДОТО, може да се търси само от длъжностни лица по време на война, бойни действия и мисии в чужбина. Сергей Кацаров, Цветан Иванов и Камен Костов са с обвинение, че не са създали необходимите нормативни условия, за да се гарантира законосъобразното използване на специални разузнавателни средства, а Цветан Цветанов – че е допуснал това. В резултат у обществеността е останало усещане за нерегламентирано подслушване.

Чавдар Агелов обясни, че не е имал друга възможност, освен да пледира за оправдателни присъди, защото законът казва, че при нормативни промени по отношение на обвиняеми и подсъдими се прилага най-благоприятната законова мярка.

В 16.30 ч. съдът ще прочете присъдата. Най-вероятно тя ще е оправдателна.

Това беше първото и най-шумно дело, което образува Прокуратурата, след като Цветан Цветанов стана бивш вътрешен министър. Разследването започна по сигнал на Сергей Станишев за нерегламентирано подслушване, а Прокуратурата даде голяма пресконференция, в която обясни, че в СДОТО и МВР са липсвали правила, което отваряло врати за масово безконтролно подслушване. Прокуратурата, която е знаела за законовата промяна още миналата година, през октомври поиска събиране на още доказателства, вместо прекратяване на делото заради новите норми в Наказателния кодекс и в Закона за МВР.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.