Факти, Анализи, Коментари
   27 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Правителството прие програмата за безплатно саниране на панелките
28 Януари 2015
България е последната от страните в бившия социалистически блок, която не е осъществила програма за саниране на старите панелни сгради

Правителството прие Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните сгради, методиката и образците на документите от първата до последната стъпка на санирането. България е последната от страните в бившия социалистически блок, която не е осъществила програма за саниране на старите панелни, както и на други сгради.

Министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова потвърди, че има средства за програмата. Един милиард лева е държавната гаранция, която се дава на Българската банка за развитие. Всички 265 общини в страната са включени.

Освен намаляване на сметките на хората, се очаква и заетост в строителния бранш. Министър Павлова уточни, че санирането изключва вътрешни ремонти на жилищата:

Получаваме много обаждания със запитвания. Като се ремонтира, ще ни боядисате ли апартамента, ще го ремонтирате ли, ще ни смените ли мебелите, защото като ги преместим, за да отдадем достъп, те ще се счупят, защото са стари. Програмата финансира единствено и само общи части - дограма, изолация на сградата и всичко, което е извън апартаментите.

Сменената дограма на прозорците няма да се подменя,  ако отговаря на параметрите за ефективност, но балконите, които са усвоени, ще трябва да имат унифициран вид.

Каквито и да са балконите, проектантът на сградата, след мерките за енергийна ефективност, трябва да предложи единно, включително да е красиво и цветово, но и като облик на сградата, решение за унифициране и типизиране на остъкленията на балконите, обясни Павлова.

Подмяна на асансьори също няма да се финансира при санирането, но ще се поемат мерки за енергоспестяване на съоръженията.

67% от собствениците на сгради трябва да дадат съгласие за саниране и да направят сдружение, но сто процента трябва да дадат своето съгласие за достъп до апартаментите, за да се извърши обследването и самата подмяна на прозорците. Сградите с констурктивни проблеми също ще могат да бъдат укрепени, ако живеещите желаят и осигурят достъп до жилищата.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

КОЙ заложи заробващите НИ условия в Договора!?
09 Feb, 2015 | 12:26

Министър Павлова, КОЙ заложи заробващите НИ условия в Договора!? :
VII.Прекратяване на договора и специфични условия
Член 8. Настоящият договор се прекратява:
(3) Едностранно от довереника(кмета) с едномесечно предизвестие, в случаите на виновно неизпълнение на задълженията на доверителя(СС) по чл. 5(кой, как и с какъв документ ще установи виновното неизпълнение на задълженията по чл. 5 – ал.5 достъп(до всяко жилище) в 2(дву)!? дневен срок) и
ал.7 не осигури склад(колко и какъв никъде не пише?)
Доверителят(СС) дължи възстановяване на разходите (платени или дължими) по действително извършените дейности по чл. 2(всички), както и дължимите неустойки по вече сключени договори(могат да напишат всичко) от страна на довереника(кмета



  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.