Факти, Анализи, Коментари
   2 Май 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
БСК се обяви против готвените от управляващите привилегии за НПО-та
18 Декември 2014

Българската стопанска камара се обяви против готвените промени в Закона за юридическите лица с нестопанска цел. В петък изтича срокът, в който се събират становища по проекта, изготвен от Министерството на правосъдието.

От публикуваните в сайта за обществени консултации файлове е видно, че автор на законодателните предложения е Атанас Славов. Имената съвпадат с тези на съветника в политическия кабинет на правосъдния министър Христо Иванов. Славов беше предложен за заместник-министър на правосъдието, но след разкритията, че в нарушение на закона през 2012 г., е спечелил конкурс за работа в министерството, името му бе оттеглено.

От БСК смятат, че с подготвените законодателни промени управляващите се готвят да създадат Съвет за развитие на гражданското общество, който ще играе формално ролята на коректив и на практика ще облагодетелства определени граждански организации. От законопроекта става ясно, че за членове на Съвета ще се избират представители на НПО-та, които имат подкрепа от други организации от сектора. "Гражданските сдружения са призвани да бъдат опоненти и коректив на централната и местна власт. Предложените текстове създават законови предпоставки за намеса на държавната власт при формиране волята и действията на гражданските сдружения. Вместо да създаде условия за свободно развитие, законопроектът създава механизми за канализиране енергията на обществените организации и превръщането им в удобни структури на властта", изтъкват от Стопанската камара. "Формирането на политики от страна на държавата по отношение на неправителствените организации е в грубо противоречие с конституционния принцип на свободата на сдружаване, като един от основните принципи на съвременната демократична, правова държава и международните актове, по които България е страна. Създаването на Съвет за развитие на гражданското общество към Министерски съвет с равен брой участници на държавата и неправителствените организации не е в съзвучие с Конституцията, която в чл. 4, задължава държавата да създава условия за свободно развитие на гражданското общество. Изключително смущаващи са функциите на съвета, между които: да дава становища по всички властови актове, касаещи развитието на гражданското общество, да прави ежегоден преглед на потребностите и проблемите на гражданските организации и техните резултати и постижения и т.н. По този начин неправителствените организации се поставят под пряк контрол и подлежат на оценка на правителството", допълват от БСК.

Законопроектът предвижда още към Съвета за развитие на гражданското общество, в който ще влизат по равен брой представители на изпълнителната власт и гражданските организации, да се създаде и Фонд за подкрепа на развитието на неправителствения сектор. Фондът ще има Управителен съвет с шест члена и изпълнителен директор.

Важна подробност в законопроекта е, че Фондът ще се финансира от държавния бюджет и ще получава 20% от отнетото имущество от Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество, както и от дарения. Фондът, чийто представители ще бъдат подчинени на Съвета за развитие на гражданското общество, ще разпределя и финансовата субсидия за неправителствените организации, като първият конкурс трябва да се проведе шест месеца след влизането в сила на законопроекта.

Законопроектът се очаква да се обсъди на следващото правителствено заседание, а негов вносител ще е министърът на правосъдието Христо Иванов, който допреди да влезе в изпълнителната власт през лятото на тази година, има повече от 10-годишен професионален опит в неправителствени организации. /БГНЕС


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.