Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Кънев: Мярката за пенсионната реформа е челен удар в стената за икономиката
17 Декември 2014

Процесът на съгласуване на решенията в коалицията има за цел да се стигне до най-правилното решение. Очевидно не стигаме до най-правилното решение към момента. И не стигаме, защото не сме си минали процедурите по обсъждане.

Това заяви пред БНТ съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок Радан Кънев. Когато става дума за пенсионна реформа, мерките би трябвало да се обсъждат не 1-2 часа с представители на профсъюзите и определени хора от другата страна, очевидно от другата страна са били отделни хора, а не управляващата коалиция, премиерът не е Министерски съвет. И трябва да се обсъждат тези неща 6 месеца до 1-2 години, за да се стигне до важно решение. Неделното матине, завършило с меморандум много е далеч от осъзнаване на важността на решението, подчерта Кънев.

Вчера имахме среща с представители на ГЕРБ, ще имаме и днес. Става дума за общо решение на коалицията. Трябва да се обсъжда с всички експерти, с всички заинтересовани страни, добави Кънев и поясни, че от експертна гледна точка, това решение за пенсионния модел е много лошо решение. "Нека да не си късаме ризите, но ако се стигне до подобно решение за влизане на средства към НОИ това ще е най-важното политическо решение на България от 2000 г. насам. Не мисля, че и вчерашното прибързано гласуване в комисия е оценено правилно от хората, които са гласували. Не мисля, че в ГЕРБ са достатъчно наясно, както и в ДПС за решението, което са гласували. Хасан Адемов беше много критичен вчера, това е политически ход на ДПС, според Кънев.

Той отбеляза, че при едно спокойно обсъждане ще се види, че това предложение няма подкрепата на нито една група в 43-ото НС. Въпросът е в това, че решение на управляващата коалиция от гледна точка на програмната декларация на правителството няма. Философията на декларацията е да се развива пенсионната реформа, а не да се връща назад. Повече от ясно е, че от началото на НС ДПС се опитват да се вклиняват между ГЕРБ и РБ. ДПС си ползват шансовете, те знаят, че са извън властта заради РБ, изключително гневни са към нас. В случая се опитват да се вклинят между нас, повтори Кънев.

В НС мнозинство за подобно решение не виждам, мисля, че няма да се събере. Ултиматум тук няма. Имах разговор с премиера и министъра вчера. Премиерът е разтревожен от това, че частните пенсионни фондове не се управляват добре. Това е възможно. Никой от нас няма доверие на Комисията по финансов надзор. Те от година говорят за одити на пенсионните фондове, но няма резултат, нищо не правят, заяви Кънев и увери, че има поредица от мерки, които законодателството позволява. "Тези фондове могат да бъдат санкционирани и дори национализирани ако се управляват много лошо. Не знам одитът какво ще покаже, но ние трябва да защитим парите си. Всички хора трупаме пари там, защото знаем, че солидарната система ще рухне в един момент заради демографски причини. Зад нас идват много малко хора, те по досегашната система не могат да ни изхранват. Това са наши спестявания, лични пари, но държавата ни е задължила да ги внасяме в тези фондове и тя трябва да упражнява драконовски контрол, каза Кънев.

По данните на официалните отчети доходността на фондовете е напълно прилична, средно над 5%, която в сегашните икономически условия много трудно можем да си представим да е повече, при положение, че нямаме икономическа активност и растеж. Дали отзад не стоят манипулирани данни, няма как да гадаем. Но тези фондове имат сериозен хоризонт пред себе си, докато започнат да изплащат пенсии. Държавата трябва да види дали там има нещо нередно и ако има, трябва да се предприемат санкции. Ако КФН не си върши работата, трябва да има незабавни мерки за ръководството на тази комисия, подчерта Радан Кънев.

За възрастта за пенсиониране, той коментира, че отлагането на увеличаването й с 3 месеца или с 1 г. не е краят на света. Има ясни демографски показатели в България, ясно е, че възрастта трябва да се увеличава, но съм съгласен със синдикатите, че тези неща трябва да става бавно и плавно. Синдикатите казват давайте бавно и обмислено, недейте рязко да вдигате възрастта, а в следващия момент необмислено и бързо, тотално обръщат 15-годишната посока на пенсионната система, според Кънев.

"Тази мярка е челен удар в стената за капиталовата система и за икономиката в страната. Дайте да се разберем, ще вървим бавно и плавно или ще пием кафе в неделя сутрин и до обед реформата в държавата е друга", заяви Кънев. Той каза все пак, че РБ ще подкрепят финансовия и социалния министър, каквото и да решат.

За ВСС Кънев каза, че разпускането му няма да реши системния проблем. "Смяната на хората не може да реши системния проблем на българското правосъдие, но разделянето на хората в 2 стаи също не може да го реши. Необходима е смяна и на хората, и на структурата", категоричен е Кънев. В Румъния правосъдието видно е напред и корупцията се срина с 2/3 по всички нива на администрацията.

В България няма дело, защото няма сериозни корупционни обвинения към висшите етажи на хора от изпълнителната или съдебната власт. Едно такова знаково дело би било срещу хора от висшите етажи от съда и прокуратурата или срещу хората, които си позволяват да редят съдебната власт, без да са вътре в нея, уточни Кънев.

За казуса със спешната помощ и нападенията над лекари, Кънев каза, че "дали Петър (бел. ред. – здравният министър Петър Москов) е реагирал емоционално, няма нищо общо с реформата. Вчера ми донесе папка само за спешната помощ, за да мога да си знам домашното".

Виждам гаранция, че ако има подкрепата на правителството и на мнозинството и на необходимите средства за здравната стратегия, не просто сигурността на лекарите ще бъде осигурена, а ще бъде осигурена спешна качествена помощ за българските пациенти, уточни Кънев.

Попитан дали има неуспех, който ще докара гилотината на правителството, Кънев отговори, че не вижда такъв. Въпреки че сегашната ситуация с пенсионната реформа е много сериозна. Тя разклаща думата реформаторско в програмната декларация, подобни резки крачки назад бих били опасни и подобно подаване на натиск от синдикатите би било опасно, ако е такъв случаят. Да се хлъзнем да търсим готови пари от нашите спестявания, това е опасен популизъм, опасно е да се търсят пари наготово, каза още Кънев. /БГНЕС


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.