Факти, Анализи, Коментари
   27 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Пак дъжд, вятър, сняг и жертви
26 Октомври 2014
Бедствено е положението в Бургас и областта
Дъждът и снегът затрудниха движението в редица области в страната.

Тялото на 45-годишната жена е намерено в Бургас. Вчера там бе обявено бедствено положение заради лошото време. Най-вероятно жената е паднала в река в района на село Росенец, съобщи Нова телевизия. Мъж, спукал гума на буса си, се издирва. Той е видян за последно снощи около автомобила, след което следите му се губят. От Гражданска защита са помогнали на хора, закъсали по гарите, където не е имало ток. Четири влака са закъсали в Бургаско.

За известно време бе ограничено движението през Владайския и Петроханския проход, но на тези места трафикът вече е възстановен. Интензивен снеговалеж започна в областите Перник, София, Ловеч и Плевен. По високите части на Смолянско се образува снежна покривка. Отменени са ограниченията за движение през проходите Рожен, Пампорово и Превала. В тези райони обаче остава опасността от падащи камани и падащи дървета от натежалия сняг.

В София още през нощта е започнала работата по обработването на улиците в планински райони като Витоша и Панчарево. С приоритет се обработват опасните и стръмни участъци и улици, по които се движи масовият градски транспорт в Бистрица, Железница, Симеоново, Бояна, Владая и Мърчаево. Възложена е обработка на южната дъга и на бул."Алея Яворов". Поради аварии без ток са останали Панчарево, Лозен, Симеоново, Драгалевци, Бояна, вилна зона "Малинова долина", Бистрица. Герман, Кокаляне и Долни Пасарел.

Движението на моторни превозни средства по автомагистрала „Тракия“ на територията на област София бе спряно до почистването на трасетата. Спират се и товарните автомобили на автомагистрала "Хемус" в Софийска област и в участъка София – Самоков. От Агенция „Пътна инфраструктура“ препоръчват на шофьорите да тръгват на път само с подходящи гуми и да съобразяват скоростта с мократа и заснежената настилка. В следобедните часове движението по автомагистралите „Люлин“ и „Хемус“ се нормализира. Тежкотоварните автомобили вече се движат и в двете посоки по "Хемус".

Затруднено е движението в родопската част на Пазарджишка област. Над Пещера и района на Велинград снежната покривка е 25 см.  Временно е затворена отсечката Белово-Юндола заради почистване на пътната настилка от сняг и паднали клони. Поставени са полицейски постове, които да отклоняват движението по обходен маршрут. Има сигнали за паднали камъни по пътя Варвара-Велинград в района на Варварските минерални бани.
 
В Пловдивска област е наводнен, но проходим участък от пътя Пловдив-Първомай на 3 километра преди Поповица. Отсечката е сигнализирана, като предупреждението е да се шофира със съобразена скорост. След обилния дъжд в Първомайските села Бяла река и Кърджалово се е наложило екипи на "Пожарната" да отводняват десетки дворове и приземни етажи на къщи. Затворен е пътят Леново-Поройна, като обходния маршрут е през Асеновград. Снегорини разчитват в момента пътя към Родопските села над Лъки, Белица и Загражден, но работата им е затруднена заради множеството паднали дървета и клони. Разчистено е свлачището по пътя Кричим-Девин, но в района на язовир Въча ще продължи дежурството на екипите на областното "Пътно управление", защото опасността от свличането на скална маса по това направление остава.

Снежната покривка в Ловешка област надхвърля 20 сантиметра, а във високите части надминава половин метър. 80 населени места са останали без ток заради прекъснати електропроводи от мокрия сняг. Екипи на електроразпределителното дружество работят за отстраняване на авариите. Проходът Троян-Кърнаре е затворен за движение. Затворен е пътят Шипково - Рибарица. Затруднено е движението по главния път София - Варна на територията на Ловешка област - образували са се колони, има и леки катастрофи, но няма данни за пострадали. Затруднено е движението по пътя Троян-Плевен, заради паднали дървета. Затворени са пътищата до няколко села в община Ловеч заради обилния снеговалеж. Четири автобуса и много автомобили, закъсали след силните снегонавявания  в прохода Троян-Кърнаре, са били освободени от преспите с помощта на тежкотоварен автомобил и кола на пожарната от Карлово. Областният управител на Ловеч Милко Недялков съобщи, че всички служби за мобилизирани и призова гражданите да намалят пътуванията. 

Сутринта Проходът на републиката бе временно затворен за почистване на снега. След 14.00 часа движението през прохода бе възстановено за леки автомобили. Три часа по-късно, обаче, проходът отново бе затворен за всички превозни средства, поради препречени товарни автомобили от южната му страна, на територията на област Стара Загора, съобщиха отОбластната дирекция на МВР във Велико Търново.
Паднали дървета са прекъснали електрозахранването в град Килифарево и 12 села от община Велико Търново. Пет екипа на електроразпределителното дружество работят за отстраняване на повредите. В  36-те населени места на общината започна почистването на снега и отстраняването на счупените дървета и клони. В кризисния щаб на общината са постъпили 140 сигнала за паднали дървета.

Снежната покривка в прохода "Шипка" и в туристическата местност "Узана" достигна 15 сантиметра, а температурите паднаха под нулата. Проходът е затворен за движение. Кметът на Габрово Таня Христова обяви бедствено положение заради тежката зимна обстановка в района. Обилният снеговалеж в областта продължава. Заради аварии без ток са над 50 села и пет квартала в областния град. Междуградският транспорт към Севлиево и към Велико Търново е спрян. Силно затруднено е движението на автомобилите от общинската пътна мрежа. Общината организира транспортирането на 45 души, между които 20 ученици, заседнали на гара Съботковци след спиране на влаковете по това направление, заради паднали на железопътната линия дървета и клони.

Бедствено положение бе обявено и в Севлиево. Без ток са 30 населени места в общината. Непроходими са пътищата към град Дряново и към още 17 села. Екипи от общинската администрация, службата "Пожарна безопасност и защита на населението" и районното полицейско управление продължават да разчистват пътищата от паднали клони и дървета, както и да помагат на аварирали автомобили. 

Затруднено е преминаването на автомобили в участъка между Смолян и Асеновград поради паднали свлачища, активизирани от снеговете и паднали дървата. Аварийни екипи разчистваха свлачище в района на Бачково и по пътя Кричим-Девин. Отсечката обаче е проходима, като автомобилите също се пропускат само в едната лента. Два снегорина разчистваха пътя от Юговското ханче към Лъки и Кръстова гора, където снежната покривка надхвърля 15 сантиметра.   

В смолянската община Баните бе обявено бедствено положение заради валежите от дъжд. Активизирали са се десетки свлачища, прекъснато е електрозахранването, няма и вода. В село Баните земна маса е затрупала две леки коли, няма пострадали хора. Река Малка Арда е излязла от коритото си, но засега няма наводнени сгради.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.