Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Меглена Кунева: Краткият мандат не е самоцел, РБ иска свикване на Велико Народно събрание
20 Октомври 2014

Краткият мандат на едно бъдещо управление и парламент не е самоцел. От Реформаторския блок искаме да се осъществи основна съдебна реформа, за която е нужно свикването на Велико Народно събрание. Това заяви лидерът на „Движение България на гражданите“ Меглена Кунева в сутрешния блок на БНТ. Тя поясни, че ако в рамките на две години политическите сили се разберат за промени в конституцията, то тогава е оправдано да се пристъпи към предсрочно прекратяване на мандата с цел ВНС, но не може да се очаква това да стане без подобно съгласие.

Кунева беше категорична, че блокът ще има единна позиция за АБВ, но в крайна сметка инициативата е на мандатоносителя ГЕРБ. Крайно недалновидно е в този момент, в тази ситуация в страната, да се изстрелват изречения, посочи тя. Ние направихме разграничителен критерий, за да не губим времето на държавата. Когато имаме политически сили с прекъснат мандат, те няма как пак да направят правителство, коментира тя, визирайки декларацията на блока да не участват в управление с ДПС, БСП, „Атака“ и ББЦ.

По думите й времето от изборите досега не е изгубено. Ако се направи, това ще е сложна коалиция, сложно парламентарно мнозинство и то трябва да бъде добре обмислено, заяви тя, като беше категорична, че не трябва да се повтаря грешката на предишния кабинет, на който беше сложен етикет „експертен“ и не беше ясно кой носи политическата отговорност.

На въпрос дали ще оглави ресора правосъдие, Кунева каза, че все още е рано да се говори за конкретни постове, тъй като е важно първо да има яснота по програмата на бъдещия кабинет. За РБ основен остава въпросът за съдебната система, тъй като той до голяма степен е свързан и с икономическото развитие на страната, категорична бе тя и добави, че ще настоява за глава Правосъдие и икономика. Кунева даде за пример влизането в Шенген по морски и речни граници на Румъния, което, по думите й, ще осигури лидерска роля на пристанище Констанца за сметка на нашите морски пристанища и е пример как напредъка в правосъдието на съседката ни й носи икономически преимущества.

Лидерът на ДБГ припомни, че в петък парламентарната група на РБ се събра на първото си заседание и след него на ГЕРБ са изпратени документи за коалиционните споразумения на блока.  Утре пък се очаква представители на РБ да се срещнат с финансовия министър за актуализацията на бюджета, като ДБГ ще бъде представлявано от Найден Зеленогорски, Бисер Манолов и Димитър Танев. Кунева добави, че тази седмица приключва и физическото гласуване на членовете на ДБГ във вътрешнопартийния референдум, който ще бъде основа на позицията на ДБГ спрямо евентуални коалиционни на блока партньори. Електронното гласуване вече приключи и Кунева информира лидерите на партиите от РБ за резултатите от него.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

zlatograd
21 Oct, 2014 | 21:16

izbori za VELIKO NARODNO SABRANIE NA MAJORITAREN PRINCIP , ZADULJITELNI I S OBRAZOVATELEN CENZ .


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.