Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Асансьор пропадна в сграда в София, загина една жена
19 Август 2014
Инцидентът е станал в 12-етажния блок номер 103 на "Цариградско шосе" между 9.30 и 10.00 часа тази сутрин

46-годишната Цветелина Радулчева загина, а друга жена е пострадала при пропадане на асансьор в София. Инцидентът е станал в 12-етажния блок номер 103 на "Цариградско шосе"  между 9.30 и 10.00 часа тази сутрин. Пострадалата жена е откарана в Окръжна болница в тежко състояние. Д-р Николай Добрев - директор по медицинската дейност, обясни пред "Хоризонт": В много тежко състояние е жената - 41-годишна, от София, която е паднала, по предварителни данни, от 9-ия етаж на асансьор, в жилищен блок на бул. "Цариградско шосе". Има съчетана травма. Разкъсване на далака, фрактура на един прешлен, три ребра вляво по задна аксиларна линия и лицева травма. В момента се оперира по повод руптурата на слезката.

Пропадналият асансьор е преминал преди месец техническа проверка, като не са били установени нередности.
Преди половин година Държавната агенция по метрология и технически надзор е внесла предложения за законодателни промени, свързани с фирмите, които осъществяват контрола на безопасността на асансьорите.

Председателят на Агенцията Стефан Цанков обясни, че заради либералното законодателство у нас са регистрирани 300 надзорни фирми за технически контрол на подемните съоръжения. В Германия например тези фирми са само две, посочи Цанков:

Ако в Германия са две фирмите, в Швеция са три фирми, които извършват технически надзор, в Естония са две, в България са три. Само една държава в Европа има повече лицензирани лица. Това е Беларус с  три хиляди.

Тежки проблеми имаме в сектора. От началото на годината на над 80 фирми сме отнели лиценза. /.../ Трябва радикално решение и драконовски мерки за контрол, които и нормативно да бъдат регламентирани.

Валентин Маринков от Българската асансьорна асоциация посочи кой носи вина за инцидента и причините за него:

Виновни са няколко инстанции. Първата е Инспекцията за държавен технически надзор, която не си върши от край време работата. Няма абсолютни никакъв равен контрол. /…/ Тези асансьори в България не се надзирават по никакъв начин. Всичко е формално. Надзорните фирми отиват, взимат някакви 40-50 лв. на 3 години, и пишат в книгата, че всичко е нормално. /…/ От друга страна не само контролът е формален, а и сервизът. Смея да твърдя, че са единици фирмите, които поддържат асансьори и ги поддържат съгласно инструкцията на производителя. Дори твърдя, че много от фирмите, които поддържат стари български асансьори, никога не са я чели тази инструкция.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.