Факти, Анализи, Коментари
   27 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
НС с тридневна конференция "135 г. български парламентаризъм"
13 Април 2014

Тридневна научна конференция на тема "135 години български парламентаризъм" ще се проведе по повод 135-та годишнина от приемането на Търновската конституция, съобщиха от НС.

Форумът, който ще бъде открит днес в 10.00 часа в зала "Учредително събрание" на Регионалния исторически музей – Велико Търново, е организиран от Народното събрание съвместно с Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий", Юридическия и Историческия факултети на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и със съдействието на Регионалния исторически музей – Велико Търново.

Научната конференция във Велико Търново ще открие ректорът на Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий" проф. Пламен Легкоступ. С приветствия към участниците ще се обърнат председателят на Народното събрание Михаил Миков и председателят на Върховния касационен съд проф. Лазар Груев. Председателят на Конституционния съд проф. Димитър Токушев и член-кореспондентът на Българската академия на науките проф. Андрей Пантев ще представят доклади по темата.

На 14 април 2014 г. в 9.00 часа участниците в научната конференция ще изслушат доклад на академик Георги Марков. Те ще могат да представят и своите виждания по темата. Заключително изказване ще направи ректорът на Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий".

С изказване на проф. Сашо Пенов от Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" ще започне работата си научната конференция на 15 април 2014 г. в 9.00 часа в зала "Пресцентър" в източното крило на сградата на Народното събрание на площад "Княз Александър І" № 1 в София. Доклади по темата на форума ще представят проф. Мария Манолова от БАН и проф. Евгени Танчев от Юридическия факултет на СУ. Изказване ще направи и председателят на праламента Михаил Миков. Форумът в София ще бъде излъчен в реално време на интернет страницата на Народното събрание.

Научната конференция е част от поредицата инициативи, с които се отбелязват "135 години съвременна българска държава" под патронажа на председателя на парламента.

По повод годишнината по инициатива на председателя на Народното събрание беше преиздадена и книгата "Учредителното събрание 1879 г.", която е дело на Регионалния исторически музей в старопрестолния град. "Търновската конституцията отваря широки възможности за по-нататъшното развитие на българския демократичен дух. А с демократичните си дебати и процедури, Учредителното събрание дава висок пример за този български порив за свобода", посочва в посланието си към читателите на изданието Михаил Миков.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.