Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Меглена Кунева: Правенето на политика на инат е изключително грозна рецепта
11 Април 2014

Протестите срещу назначението на Делян Пеевски за шеф на ДАНС бяха спонтанни и напълно правилни.  Хората продължават да се възмущават срещу арогантността и наглостта. Протестите имат своя дълбок смисъл, а правенето на политика на инат е изключително грозна рецепта. Това заяви водачът на евролистата на Реформаторския блок и лидер на „Движение България на гражданите“ Меглена Кунева в предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия.

Тя подчерта, че формално ДПС имат право да издигат когото искат, но в същото време номинацията на Пеевски за евродепутат е много ясен сигнал за всички, които гласуват за ДПС. Те могат да помислят, че този начин на правене на политика е успешен и ще доведе до развитие на партията им, но това е обида към българските турци, каза Кунева. Лидерът на ДБГ посочи, че в рамките на Реформаторския блок, в лицето на лидера на НПСД Корман Исмаилов, вижда изключителен човек, с много качества и възможности за политическо състезание. Поне да намерят някой, който може да се състезава, препоръча Кунева.

Такъв тип партийно поведение трябва да бъде удържано, каза Меглена Кунева и даде пример как в Реформаторския блок евролистата за изборите беше гласувана на разширено заседание на Гражданския съвет на Блока. Трябва да бъде  удържано затварянето и изолирането на партиите в техните ядра, за да не поемат в безумна посока, подчерта Кунева. Тя каза, че в съвременната политика е важна ролята на гражданите, които трябва да осъществяват възпиращ ефект върху политиците. Трябва политическа иновация, в противен случай все повече партиите ще се отдалечават от гражданите, заяви тя.

Не може да се обясни нормално логиката и затова гражданите търсят конспирация зад издигането на Пеевски за евродепутат, заяви Кунева и допълни, че първото нещо, което й хрумва като обяснение, е наличието на пари, което означава, че щом имаш пари можеш да станеш и евродепутат.

За мен е важно да има достатъчно проевропейски политически сили в България. Различията ни с АБВ са отношението към кризата с Крим и Украйна. Ние от Реформаторския блок сме привърженици на Европейския енергиен съюз, до момента АБВ нямат позиция и реакция по темата. Различаваме се и с отношението към индустриализацията, каза още Меглена Кунева в едно студио с водача на листата на АБВ Ивайло Калфин.

Темата не е про и анти Русия, в ЕС не се разделят изкуствено, както у нас на русофили и русофоби и така да се обяснява конфликтът в Крим, заяви Кунева. Темата  е - има ли международен ред, на който може да се разчита, включително и България да разчита. Анексирането на Крим от Путин взриви международния правов ред и ако ЕС няма много отчетлива и единна реакция, нищо след това не може да възпре подобни действия, каза тя. 

Относно препокриването на вътрешните интереси и европейските избори, много полезно ще бъде сравнението на смислеността на предложенията на различните политически семейства в Европа и как се отразяват те в България, посочи Меглена Кунева. Тя даде пример как на европейско равнище ПЕС предлага данък върху финансовите трансакции, докато в България БСП въведе данък върху спестовните влогове на хората, а финансовите трансакции остави настрана.  Българското правителство е ляво, от семейството на ПЕС и повече от година не прави нищо подобно на европейските леви, което какво означава – че се разграничава или че взима предвид само части от политиката на ПЕС, които харесва, а други изоставя, попита риторично Кунева. Тя посочи, че темата за работните места и доходите ще е обща за леви и десни в Европа на тези европейски избори и ще бъде първа тема,  върхът на приоритетите. Много се надявам, че това е и българска тема, и конкуренцията ще бъде кой ще предложи по-добро решение, заяви Меглена Кунева. Десницата поставя на първо място откриването на нови работни места, подчерта  тя.

Европа не е различна от България, но ние трябва да си поставим задачи, посочи Меглена Кунева. Първо, участие в общ Европейски енергиен съюз, чрез който ще купуваме по-евтин газ. Второ, защо да няма европейска агенция, чието седалище да се базира в България, след като имаме толкова много съседни страни, кандидати за ЕС, заяви Меглена Кунева. Все пак сме част от ЕС и чисто географски е важно и необходимо за нас да настояваме за нашите интереси, каза тя. Обидно е за България да се примиряваме с малък мащаб на мислене, подчерта в заключение лидерът на ДБГ и водач на евролистата на РБ.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.