Факти, Анализи, Коментари
   8 Май 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Парламентът реши окончателно: Членовете на ЦИК ще са 18
11 Април 2014
Парламентът реши окончателно ЦИК да бъде съставен от 18 вместо досегашните 17 членове, съобщава БНР. Предложението беше направено заради поискана от ГЕРБ и приета от мнозинството поправка в Изборния кодекс. Освен излъчените от парламента, в ЦИК свои представители ще изпращат и политическите сили, които имат избрани евродепутати, но не са представени в българския парламент.

Беше прието и предложението на Четин Казак от ДПС в изборната бюлетина преференциалният вот да се отбелязва в кръгче, вместо в квадратче. Според Казак промените ще са от полза за всички:
Всички политически сили в крайна сметка осъзнаха, че имат полза техните избиратели да не се объркват и да гласуват по начин, който да направи бюлетината невалидна. Това предложение е от полза за всички политически партии, за избирателите на всички политически сили. /.../ Има постоянен състав на ЦИК от 18 членове плюс по един представител от всяка партия или коалиция, която има излъчени свои представители в Европейския парламент, но няма такива в Народното събрание. След европейските избори ще трябва, ако има промяна в представителството в Европейския парламент, ще трябва с нов указ президентът да приведе състава на ЦИК в съответствие с това ново разпределение на силите в Европейския парламент.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.