Факти, Анализи, Коментари
   6 Май 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Искат гражданите да могат да отзовават депутати, кметове и съветници
11 Февруари 2013
Движение "Модерна България" регистрира в Народното събрание днес инициативния комитет за организиране на подписка за национален референдум

Движение "Модерна България" регистрира в Народното събрание днес инициативния комитет за организиране на подписка за национален референдум. Два са въпросите, по които Движение "Модерна България" ще търси подкрепата на гражданското общество: Да се въведе ли възможност за предсрочно отзоваване на депутати, общински съветници и кметове по инициатива на граждани и чрез пряк вот на избирателите? Да се въведе ли индивидуална жалба пред Конституционния съд срещу закони, които нарушават гражданските права? Според тях референдума трябва да се проведе едновременно със следващи национални избори, за да се спестят финансови средства и да е удобно за гражданите, а подписите за неговото проевждане започват да се събират от утре.

Целта на предлаганите промени е да се създадат ефективни инструменти за граждански контрол върху политиците и законите чрез възможността за отзоваване и индивидуалната конституционна жалба. Идеята е предсрочно да може да се отзовават народни представители, общински съветници и кметове само по гражданска инициатива и с пряк вот от избирателите.

Те предлагат отзоваване да е възможно при наличие на поне една от следните обективни предпоставки – внасяне на обвинителен акт в съда за умишлено престъпление от общ характер; установен конфликт на интереси; неучастие в работата на парламента в продължение на повече от 6 месеца (за кметове и общински съветници и сега има регламентация); напускане на листата, с която представителят е бил избран.

"След като е налице едно от основанията група граждани от съответния избирателен район, например, не по-малко от 5 % от гласувалите могат с подписка да поискат насрочване на вот за отзоваване на съответния политик и когато това е налице се насрочва вотът. За да се гарантира, че мнозинството няма да отзовава опозицията или независими депутати и съветници, вотът става по следния начин : за да си потвърди поста съответния депутат или съветник той трябва да получи не по-малко от ¾ от своята избирателна квота. Ако е бил избран с 1000 гласа, трябва да получи поне 750 гласа поста. Може хиляди да гласуват против него, но ако има нужната подкрепа, която той има, той потвърждава поста си. Ако не събере подкрепата, на негово място отива следващия в листата или ако става дума за кмета на населеното място, се насрочват нови избори", обясни Борислав Цеков.

От движението напомниха и, че отзоваването съществува в редица развити демокрации като САЩ, Канада, Германия, Швейцария, очаква се скоро да бъде прието и във Великобритания. За приемането му не е необходимо свикване на Велико Народно събрание. Движение "Модерна България" е разработило и цялостна концепция за процедура за отзоваване, която според тях гарантира, че политическото мнозинство не може да се саморазправя с опозицията.

В Инициативния комитет, предложен от Движение "Модерна България", участват емблематични за демократичните промени и българския парламентаризъм личности като д-р Желю Желев, президент на България (1990-1997), човекът-парламент Гиньо Ганев, който е председател на Сдружение "Конституционализъм и демокрация", проф. Огнян Герджиков, председател на 39-то НС. Комитетът се представлява от Борислав Цеков, който е един от идеолозите на Движение "Модерна България", известният арабист проф. Владимир Чуков и общинският съветник от Варна Добромир Джиков. Членове на комитета са университетски преподаватели, журналисти, адвокати, представители на граждански и браншови организации, общински съветници от граждански листи. Сред тях са журналистът Иван Гарелов, оперният певец Любомир Дяковски, председателят на Варненската адвокатска колегия Юлиян Георгиев, програмният директор на Института за модерна политика Здравка Кръстева, правозащитникът Петър Кичашки, изследователят от Хъдсън Институт Алекс Алексиев, политологът Емил Георгиев, медийният експерт д-р Иво Инджов, социологът доц. Петко Симеонов. Участват и представители на турската, арменската, еврейската и ромската общности, като писателят Ибрахим Карахасан-Чънар, председателят на Националния съвет на религиозните общности д-р Рупен Крикорян, режисьорът и сценарист Симон Еди Шварц и др. В гражданската инициатива се включиха и Ивайло Трифонов, началник на канцеларията на президента на Републиката (1990-1997) и бивш посланик в Белград, бившият депутат и застъпник за свободата в интернет адвокат Минчо Спасов, представители на граждански структури, читалища и младежки организации от всички региони на страната.

Гражданската инициатива на Движение "Модерна България" няма да разчита на партийна подкрепа и ще включи повече от 3000 доброволци и 80 граждански организации от цялата страна. На специален сайт – www.otzovavane.org ще бъде публикувана информация за хода на инициативата. Желаещите да събират подписи за каузата на гражданския контрол върху политици и закони могат да заявят това на e-mail: otzovavane@mail.bg. /БГНЕС


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.