Факти, Анализи, Коментари
   6 Май 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
15 града се вдигнаха срещу цените на тока
10 Февруари 2013
Хората настояват за национализация на електроразпределителните дружества за премахване на всички посредници, а НЕК да поеме тяхната функция

Недоволни граждани се събраха в София пред сградата на Министерството на икономиката и енергетиката в 11.00 часа. След кратък митинг, на който отново бяха изгорени битови сметки, протестиращите се отправиха към Народното събрание и Столичната община.

Хората настояват за национализация на електроразпределителните дружества за премахване на всички посредници, а НЕК да поеме тяхната функция. Те държат да бъдат разсекретени на всички договори в сектор "Енергетика", да бъде потърсена отговорност от подписалите ги, а също така АЕЦ "Козлодуй" да произвежда електроенергия само за вътрешния пазар, както и да се премахне задължителното изкупуване на енергия от НЕК.

Исканията, свързани с "Топлофикация", са за индивидуални договори с топлофикационните дружества, с право на прекратяване с едномесечно предизвестие от страна на клиентите, както и отчитане на уредите в мегаватчаса и ежемесечно отчитане на уредите.

Над 3 хиляди души участват в протестното шествие срещу високите сметки за ток в Благоевград, което тръгна от офисите на ЧЕЗ, премина през полицията, където по-рано за няколко часа бе задържана организаторката на протеста в Благоевград, и през центъра на града и отново спря пред офисите на ЧЕЗ. Митингът ще зъвърши с подписка да бъде проведен национален референдум за преразглеждане на договора с електроразпределителното дружество.

Протестен митинг срещу високите сметки за ток събра стотици жители на Пловдив пред централата на И Ви Ен в града. Преди това с развети знамена и скандирания "Мафия" хората преминаха в шествие по централната пешеходна зона. По време на шествието се чуха възгласи от страна на протестиращите за национализация на енергоразпределителните дружества, за търсене на отговорност от монополистите в сектора и за премахване на задължителното изкупуване на зелена енергия. Повечето от хората, участващи в протеста, споделиха, че са решили да се включат защото са получили двойни, а някои и тройни сметки, в сравнение с предишните месеци.

Във Варна стотици хора излязоха на протест пред сградата на общината срещу завишените сметки за ток от местното електроразпределително дружество. Те поискаха държавата да си върне собствеността върху дружествата. Хората недоумяват как, след като имат едно и също потребление, сметките им са двойни. Сред протестиращите имаше лекари, учители и писатели.

Стотина бургазлии се събраха в знак на протест пред сградата на И Ви Ен в града. Хората са недоволни от високите си сметки за електроенергия през януари. Протестът приключи с приемане на декларация с исканията на гражданите, която ще бъде изпратена в енергийното министерство.

Едва 50-ина протестиращи се събраха в Русе пред сградата на "Енерго про" бяха издигнати два плаката срещу монополиста, с които хората изразяват несъгласието си с политиката на енергоразпределителното дружество.

Всички участници се жалват, че сметките им са скочили рязко през последния месец и не приемат обяснението, че това се дължи на по-студения декември и по-големия период на отчитане заради празниците. Част от протестиращите обясниха, че се отопляват с камини и с парно, а въпреки това имат големи суми за електроенергия.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.