Факти, Анализи, Коментари
   27 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
БАН и фондът за наука към район Валония в Белгия ще подпишат работна програма за 2013 г.
18 Декември 2012

На 20.12.2012 г. от 9.00 часа в сградата на БАН на ул. „15-ти ноември“ №1, зала 207 ще се състои Годишна среща на партньорите по Споразумението за двустранно сътрудничество между Българска академия на науките и Валония– Брюксел Интернасионал (WBI) / Фонд за научни изследвания (FRS.-FNRS).


По време на срещата ще бъде подписана Работната програма за 2013 г. в рамките на Споразумението.
В срещата ще участват:
За Кралство Белгия:
H. пp. г-жa Аник Ван Kалстър, извънреден и пълномощен посланик на Кралство Белгия в София;
Делегация  на Валония-Брюксел в състав:
Г-н Шарл-Етиен Лагас, генерален инспектор и директор на генералната дирекция за двустранни отношения, съпредседател на Смесената комисия, ръководител на делегацията Валония-Брюксел;
Г-н Беноа Рьотен, делегат на Валония-Брюксел в Букурещ
Г-н Жорж Льотеф, директор на дирекция “Централна, Източна и Югоизточна Европа”
Г-жа Аделин Серан, референт за България

За Република България и Българска академия на науките:
Проф. Владимир Димитров, научен секретар на БАН
Г-н Христо Георгиев, директор на дирекция „Европейски държави”, МВнР
Г-жа Венета Николова – директор „Международна дейност”, БАН 
Г-жа Антоанета Матеева, референт за Белгия, БАН

Научното сътрудничество на учените от БАН с партньори от Валония-Брюксел, Белгия се осъществява в следните направления:

I. Прякото Споразумение за двустранно сътрудничество с Валония-Брюксел Интернасионал (WBI)/ Националния фонд за научни изследвания F.N.R.S.) на Френската общност на Белгия ( подписано през 2004 г. в София).
Работната програма за следващата 2013 година обхваща общо 9 съвместни проекта. През отиващата си 2012 г. в рамките на това Споразумение се изпълняваха общо 11 проекта от различни области на науката: физика на твърдото тяло, електроника, органична химия, физикохимия, нанонауки и нови технологии, астрофизика и астрономия, микробиология, екология и обществени науки. Резултатите от научните изследвания през годината бяха представени в 28 съвместни публикации и с доклади на 2 международни конференции. Съвместната работа по един от проектите  („Молекулярни анализи и нови подходи за мониторинг на микрофлората на ферментационни храни“) продължава и в рамките на широк международен консорциум, в който Институтът по микробиология на БАН ще участва за кандидатстване по Седма рамкова програма на ЕС за научни изследвания и технологии.

II. Спогодбата за сътрудничество между правителството на Република България и правителството на Валония,  правителството на френската общност на Белгия и Комисията на френската общност на регион Брюксел-столица.
БАН традиционно участва в междуправителствената Програма за сътрудничество България-Валония/ Френска общност на Белгия. На 19 и 20 декември 2012 г. в София ще се проведе Петата сесия на Постоянната смесена комисия България/ Валония-Брюксел, в резултат на която се очаква да се подпише Работната програма за периода 2013-2015 г. От БАН са предложени три проекта за научно сътрудничество, които се очаква да бъдат включени в Работната програма 2013-2015 г.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.