Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Повишени нива на реките
27 Май 2012
По-сериозно внимание заслужават река Джулюница и река Росица, тъй като те са много пълноводни в момента, но въпреки това опасност за населените места няма

Заради обилните валежи в почти цялата страна е обявен жълт код за опасно време. Нивата на почти всички реки ще се повишават заради обилните валежи днес и утре. Няма обаче сериозна опасност за населените места, уверяват от Националния институт по метеорология и хидрология.

Къде е необходимо повишено внимание съобщава дежурният хидролог Весела Попова:

По-сериозно внимание заслужават река Джулюница и река Росица, тъй като те са много пълноводни в момента, но въпреки това не смятам, че има опасност за населените места. През следващото денонощие на база метеорологичната обстановка водните нива в почти цялата страна ще се повишават, по-съществени повишения могат да се очакват в реките от централната част на северна България, река Осъм, река Вит, река Искър и река Янтра, както и на реките от източно-беломорския басейн река Марица, река Арда и река Тунджа.

Особено внимание поради пълноводието си заслужават река Вит, река Осъм, тази тенденция ще се запази през следващите два дни вследствие на продължителните валежи, които се очакват.

На 28 май през нощта ще започне повишение на реките в източна България.

Над 20 литра на квадратен метър е падналият в Сливен дъжд от снощи насам. От общинската дирекция за управление при кризи съобщиха, че нивото на реките се е повишило чувствително, но няма опасност от преливане, няма и сигнали за инциденти.

Нивото на язовир "Тича" се повишава с 20 сантиметра на ден. До преливния ръб остават още метър и 80 сантиметра, съобщи управителят на "Напоителни системи" - Шумен Юлиян Въчев. Нивото на река Камчия е в норма, а коритото на река Врана, която се влива в Камчия при село Хан Крум, се следи на четири места.

Обстановката в Хасковския регион след падналите валежи е спокойна. Няма критични точки и не съществува опасност от преливане на водоемите, които са под контрол, съобщи областният управител на Хасково Ирена Узунова. Реките Марица и Харманлийска са в нормални граници.

В габровско обстановката също е спокойна, по данни на Областното управление "Пожарна безопасност и защита на населението". Преваляванията от дъжд са слаби, няма излезли от коритата си реки.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.