Факти, Анализи, Коментари
   4 Май 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
ЕС: Европарите не се усвояват, защото администрацията в България пречи
31 Март 2011
Това заяви председателят на комисията по регионално развитие в Европейския парламент Данута Хюбнер

Управлението на парите от ЕС ще обсъжда с българските власти председателят на комисията по регионално развитие в Европейския парламент Данута Хюбнер. Тя започва двудневно посещение в България.

Данута Хюбнер заяви в Брюксел пред БНР, че слабата местна администрация е основната причина България да продължава да се бави с усвояването на европарите:

От голяма важност за България остава качеството на местната администрация. Тя трябва да подготвя важните, големите проекти за отделните региони. Трябва да идентифицирате регионалните потребности и да ги превърнете в качествени проекти, за които Европа да плати.

По думите на Хюбнер, системата за достъп до еврофондовете в България е твърде затворена и се стига до излишна предпазливост.

България, в сравнение с повечето страни от ЕС, има по-малко проблеми с фискалната стабилност и просто не може да си позволи да не бележи ръст на икономиката. Особено като се има предвид, че дефицитът и дългът ви са много ниски, а безработицата е около средната за Евросъюза. Проблемът обаче е, че хората са все така бедни. В резултат те имат по-малко спестявания, от там пък произтича слабостта на банковия сектор, който не може да финансира икономически растеж и еврофондовете остават единствен източник, който е жизнено важно за вас да използвате максимално и без отлагане.

Целта е да се насърчи България да използва опита на по-старите страни-членки в усвояването на еврофондовете. По думите на Хюбнер от особено значение е подготовката на проекти, особено на местно ниво. Председателят на комисията по регионално развитие в Европейския парламент смята, че в България все още липсват достатъчно подготвени специалисти, които да изготвят проектите. По думите й, засега една от основните причини за забавянето на изпълняването на българските проекти е мудната процедура по утвърждаването на документите в София, преди те да бъдат изпратени към Брюксел.

Данута Хюбнер съобщи, че в следващия бюджет Европейската комисия е предвидила повече пари за България като една от най-бедните страни в Евросъюза.

Проверките за изразходването на европейските пари се правят все по-качествено, смята заместник-градският прокурор на София Божидар Джамбазов, който ръководи звеното, разследващо злоупотребите с еврофондовете. По думите му, повишеното качество на проверките спомага и за по-ефективната работа на обвинението. В предаването "Преди всички" на "Хоризонт" прокурор Джамбазов каза още, че 47 от влезлите в съда миналата година дела, 67 вече са приключени, като с оправдателни присъди са само две от тях.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Noname
31 Mar, 2011 | 14:12

Ей, как от 47 дела 67 са приключени? HAHAHAHAHA


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.