Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Първата мис България стана столетница
21 Януари 2008
Никакво природосъобразно битие, единствено музиката " ми помогна да стигне 100-те", казва Радка Йосифова
Модата от 20-те години на 20 век
Модата от 20-те години на 20 век

Снимка от 1929 година

На 19 януари първата мис България навърши достолепните 100 години.  Радка Йосифова посрещна стотната си година в стогодишната си къща в центъра на София, където посрещна и получи поздравите на поне 100 близки приятели и ученици.

Никакъв чист родопски въздух, нито прясно изцедено мляко, никакво природосъобразно битие. Всичките 100 години на Радка Йосифова са задъхани и отрудени по мръсните улици на София. И на пук на меда, чесъна, ракийката и спокойния живот, тя открила тайната на дълголетието и в самия център на града.

"Музиката ми помогна да стигна 100 години. Тя радва душата на човек", каза Радка Йосифова пред камерата на БНТ.

През далечната 1929 година тя става избраницата на публиката на първия конкурс за красота. Седяла с леля си в ложата, когато " дойдоха да ме извикат нещо и се видях красива". Бляскавото събитие става в централния военен клуб. Всъщност на сцената я изтикала публиката, а дъщерята на спонсора- разбира се- грабнала короната си. Само че тогава това предизвикало единствено явното възмущение на публиката.

Радка Йосифова  е  родена на 19 януари 1908 г. в град Кукуш. В резултат на междусъюзническата война тя с цялото си семейство се преселва в София през 1913 г.

Завършва софийската Музикална академия при проф. Цибулка и специализира при известния вокален педагог Събчо Събев.
Пее в хора при храм "Александър Невски" и изнася самостоятелни концерти на живо пред микрофона на Радио София с програми предимно от италиански и френски композитори.

От средата на 40-те години се занимава с музикално образование на деца и в последствие влиза в състава на първата българска Детска музикална школа като търсен и предпочитан преподавател по солфеж. Много от тези деца, като например Кирил Маричков и други от поколението преди и след него, избират след това музиката за своя професия. Същевременно, Радка Йосифова дава и частни уроци по пеене на усъвършенстващи се певци.

В продължение на 4 години работи в Центъра за художествена самодейност като завеждащ Сектор "Самодейни опери и оперети". Обикаля страната надлъж и нашир, съдейства за организирането на фестивали на художествената самодейност, участва в многобройни комисии за оценка на постиженията на самодейците, пише статии. Помага на най-надарените самодейци да израстнат професионално. Един пример само е Здравко Гаджев, който в последствие се издига до пръв тенор на Софийската опера и успешно представя България пред света.

През 1961 г. Радка Йосифова се явява на конкурс във ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" за преподавател по музикална и вокална подготовка на студентите. В конкуренция с 12 души го спечелва и след това, до пенсионираето й в 1976 г., многобройни студенти, като се започне от випуска на Стефан Данаилов и се стигне до випуска на Георги Мамалев, са преминали през часовете, където тя се е занимавала по отделно с всеки от тях и е успявала да облагороди гласа им с вокални упраженения, подбирани подходящо за всеки един индивидуален случай.

Има издадени сборници с вокализи, съставени от Радка Йосифова - "Солово пеене - вокализи" и други.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.