Факти, Анализи, Коментари
   27 Ноември 2020
О С Т А Н Е Т Е  У  Д О М А!
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Q U I Z

Защо няколко капки вода подобряват вкуса на уискито?
18 Август 2017
Екип от биохимици от Швеция откри отговора
Независимо от наложеното мнение, повечето експерти са единодушни в едно – няколко капки вода подчертават вкуса на уискито. Екип от биохимици от Швеция има отговор защо. Според тях тайната се крие в деликатното взаимодействие на молекулите, които придават специфичния вкус на питието. Опушеният аромат, характерен за уискитата на шотландския остров Айли например, може да бъде проследен до определена група молекули, наречена феноли, и по-конкретно до една определена молекула, наречена гуайакол.

Лабораторни експерименти са показали, че добавянето на няколко капки вода карата гуайакола да се издига на повърхността между течността и въздуха, смятат учените Бьорн Карлсон и Ран Фрийдман от университета „Линей“ в Калмар, Швеция. „Нашите открития ни помогнаха да разберем защо добавянето на вода в уискито помага за подчертаването на неговия вкус“, посочват те. Изследването на двамата шведи също така е установило, че в шотландските уискита има по-голямо количество гуайакол, отколкото в американските или ирландските.

производството на уиски добавянето на вода е ключов елемент от създаването на идеалния вкус. Питието се произвежда чрез дестилирането на ферментирали зърна като ръж или ечемик. Дестилираното малцово уиски обикновено съдържа около 70% алкохол, преди да бъде оставено да отлежи в дъбови бъчви за период от най-малко три години. През този период алкохолът се редуцира с между 5% и 15%. Това обаче все още е прекалено високо количество за оптималното удоволствие от питието, така че съдържанието на алкохол допълнително се намалява чрез добавянето на вода.

Връзката между алкохола и водата е увековечена от един от известните ценители на уискито, а именно Уинстън Чърчил. „Когато бях млад офицер в Южноафриканската война, водата не ставаше за пиене. За да я направим вкусна трябваше да добавяме уиски“, казва той. /БГНЕС


последни в Знаете ли, че...:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Пиян
18 Aug, 2017 | 18:48

На мен ми харесва и без вода ;)


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2020 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.