Факти, Анализи, Коментари
   29 Ноември 2021
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Картина на Пикасо удари 45 млн. долара
16 Май 2017
Става дума за картината „Седнала жена в синя рокля“, изобразяваща художничката и фотографка Дора Маар
Един от най-известните портрети на знаменития испански художник Пабло Пикасо бе продаден на търг в "Рокфелер център" в Ню Йорк за главозамайващите 45 млн. долара. Става дума за картината „Седнала жена в синя рокля“, изобразяваща художничката и фотографка Дора Маар, която в продължение на почти 10 години е любовница и муза на Пикасо. 

По време на Втората световна война нацистите се опитват да откраднат картината, но биват заловени от Френската съпротива на пътя между Париж и Моравия. През 60-те години тя става притежание на известния търговец на изкуство и колекционер Ернст Бейлер, но през 2011 г. бива закупена на търг от друг известен колекционер - Димитри Мавроматис за 29 млн. долара. 

Това обаче не е най-скъпото произведение на Пикасо. През 2015 година неговите "Алжирски жени" (Версия „О“) станаха най-скъпата картина, продавана някога на търг. Тя бе закупена за рекордните 179 млн. долара в Christie's. /БГНЕС


последни в Знаете ли, че...:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2021 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.